Įspūdinga Ukrainos oro gynyba: šimtaprocentinis rezultatas du kartus iš eilės

Per pirmąsias dvi šių metų dienas Ukrainos karinės pajėgos pasiekė šimtaprocentinį veiksmingumą kovojant su „Shahed“ dronais.

Per pirmąsias dvi šių metų dienas Ukrainos karinės pajėgos pasiekė šimtaprocentinį veiksmingumą kovojant su „Shahed“ dronais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Per pirmąsias dvi šių metų dienas Ukrainos karinės pajėgos pasiekė šimtaprocentinį veiksmingumą kovojant su „Shahed“ dronais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 12:59 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 1:08 PM

Ukrainos ginkluotųjų oro pajėgų vadavietė pranešė, kad sausio 2 d. naktį, per naują atakų prieš Ukrainos infrastruktūrą raundą, buvo sunaikinta keturiasdešimt priešo oro taikinių: 39 bepiločiai orlaiviai „Shahed-131/136“ ir sparnuotoji raketa „Kh-59“.

Iš viso tą naktį vyko 28 oro atakos, 27 iš jų – su „Shahed“ tipo bepiločiais orlaiviais, nukreiptais į civilinę infrastruktūrą. Visus juos numušė Ukrainos karinių oro pajėgų daliniai ir kiti Ukrainos gynybos pajėgų padaliniai, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Atakoje dalyvavo priešlėktuvinių raketų daliniai, Karinių oro pajėgų naikintuvai ir mobiliosios apšaudymo grupės. Vis aktyviau naudojama įranga ir ginklai, kuriuos Ukrainai tiekia mūsų Vakarų partneriai“, – sakoma Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės pranešime.

Taip pat atakų metu buvo sunaikinta sparnuotoji raketa „Kh-59“ ir du žvalgybiniai dronai „Orlan-10“.

Šią įspūdingą statistiką Ukrainos karinės pajėgos demonstruoja jau antrą kartą šiemet: visi sausio 1 d. naktį rusų paleisti Irano gamybos dronai taip pat nesugebėjo pasiekti taikinių.

Remiantis šaltiniais, šį Rusijos puolimą sudarė 35 raketų smūgiai ir 45 bepiločiai orlaiviai „Shahed-136/131“.

Informacijos apie numuštas sparnuotąsias raketas šiuo metu nėra, tačiau Ukrainos karinės oro pajėgos ir ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė apie visus numuštus dronus kamikadzes.

Toks rezultatas pasiektas iš dalies dėl aktyvaus amerikiečių priešlėktuvinės gynybos sistemos NASAMS naudojimo. Karinių oro pajėgų atstovas spaudai netgi sakė, kad šių sistemų šaudymo sparta buvo tokia didelė, kad kariai vos spėjo jas perkrauti ir „šaudė iš jų kaip iš artilerijos“.

NASAMS yra plačiausiai pasaulyje naudojama oro gynybos sistema, kuri suteikia gynėjams pritaikytą, moderniausią gynybos sistemą, galinčią maksimaliai padidinti jų gebėjimą atpažinti, susidoroti ir sunaikinti esamus ir besikeičiančius priešo orlaivius, bepilotes skraidykles ir kylančias sparnuotųjų raketų grėsmes.

„Shahed“ veikimo nuotolis yra apie 2000 km. Ekspertai tokius bombas nešančius bepiločius orlaivius vadina „bepiločiais šaudmenimis“ (angl. loitering munition). Dronas atskrenda į paskirties vietą (dažniausiai užprogramuotas iš anksto), ir arba sprogsta ore virš taikinio, arba atsitrenkęs į jį.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.