Istorijos spiralė: rusai Ukrainoje pasielgė panašiai kaip Hitleris – tik nacių vado tai neišgelbėjo

2022 m. gruodžio 31 d. rusai Ukrainoje surengė dar vieną raketinę ataką – panaudodami 20 sparnuotųjų raketų „Kh-101“ ir „Kh-555“ bei balistinių raketų „Iskander“ – iš kurių 12 buvo numuštos. Gruodžio 31 d. – sausio 1 d. Rusija taip pat surengė dvi masines atakas, panaudodami bepiločius orlaivius kamikadzes, per kurias iš viso buvo numušti 45 „Shahedai“.

 Nacių karinės oro pajėgos 1945 m. sausio 1 d. – Naujųjų metų dieną – surengė masinį puolimą. 2022 m. gruodžio 31 d. rusai Ukrainoje taip pat surengė raketinę ataką.
 Nacių karinės oro pajėgos 1945 m. sausio 1 d. – Naujųjų metų dieną – surengė masinį puolimą. 2022 m. gruodžio 31 d. rusai Ukrainoje taip pat surengė raketinę ataką.
 Raketa, paleidžiama iš Rusijos strateginio bombonešio „Tu-160“. Stopkadras i6 Rusijos Gynybos ministerijos paviešintos vaizdo medžiagos.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Raketa, paleidžiama iš Rusijos strateginio bombonešio „Tu-160“. Stopkadras i6 Rusijos Gynybos ministerijos paviešintos vaizdo medžiagos.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 9:10 AM

Žinantys istoriją gali pastebėti paralelę su Hitlerio režimu, – tiksliau, jo artėjančia pabaiga. Nacių karinės oro pajėgos Luftvafė 1945 m. sausio 1 d. – Naujųjų metų dieną – taip pat surengė masinį puolimą, tačiau tai neišgelbėjo Trečiojo reicho nuo pralaimėjimo kare.

Bodenplatės operacija buvo vokiečių puolimo Ardėnuose dalis, ir jos metu buvo užpulta 15 sąjungininkų karinių oro uostų. Luftvafės planuotojai tikėjosi, kad jei jų smūgis bus sėkmingas, jiems pavyks ilgam išvesti iš rikiuotės Jungtinių Amerikos Valstijų ir Didžiosios Britanijos karo lėktuvus.

Pirmoji problema, su kuria susidūrė vokiečiai rengdamiesi operacijai, buvo nepakankamas kovai parengtų lėktuvų ir pilotų skaičius. Naciai tikėjosi surinkti bent 2000 lėktuvų ir pilotų – tačiau galiausiai jiems pavyko surinkti vos 900.

Antroji problema – pernelyg didelis slaptumas rengiantis puolimui. Didžioji dauguma pilotų apie būsimą smūgį buvo informuoti tik likus dienai iki operacijos pradžios, todėl jie neturėjo laiko tinkamai pasirengti. Be to, apie būsimą masinį atakos lėktuvų išskridimą nežinojo ir pačių vokiečių priešlėktuviniai daliniai. Dėl šios priežasties draugiška ugnis buvo neišvengiama.

Per masinį smūgį, kuris buvo operacijos „Bodenplatte“ dalis, vokiečių aviacijos nuostolius sudarė 290 sunaikintų ir 90 apgadintų orlaivių – tai yra, buvo prarasta daugiau kaip 25 proc. visų antskrydyje dalyvavusių orlaivių.

Sąjungininkų nuostoliai formaliai buvo didesni: 290 sunaikintų ir 180 apgadintų orlaivių. Vadinasi, vokiečiai „laimėjo taškais“, be to, jie galėjo pademonstruoti geresnę veiksmų kokybę: aukštesnį padalinių sąveikos lygį ir net reaktyvinių atakos lėktuvų „Ar 234“ ir „Me 262“ panaudojimą.

Tačiau reali matematika pasirodė esanti kitokia. Jei britams ir amerikiečiams prireikė tik nuo dviejų iki septynių dienų dienų, kad kompensuotų lėktuvų nuostolius, tai vokiečiams prireikė net iki dviejų savaičių. Luftvafė neteko beveik šimto patyrusių lakūnų – o toks nuostolis vokiečiams pasirodė nepataisomas. Dėl iliuzinio tikslo naciai galutinai „sudegino“ savo potencialą, taip pagreitindami savo pralaimėjimą.

Atidūs skaitytojai gali užginčyti, kad per Bodenplatės operaciją vokiečiai puolė ne taikius miestus, o karinius objektus: Jungtinių Amerikos Valstijų ir Didžiosios Britanijos karinius oro uostus. Bet pasak „Defense Express“, realybė tokia, kad Rusija perėjo prie Ukrainos miestų „raketinio teroro“ todėl, nes jiems nesiseka mūšio lauke – ypač kai jie bando panaudoti savo fronto aviaciją prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Tad padėties panašumas į nacių patirtį tikrai egzistuoja: nerealūs smūgių planai tik „išdegina“ potencialą ir pagreitina karo pralaimėjimo perspektyvą, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda