Atskleidė, kokias galimybes 5G ryšys atvers verslui

Naujos kartos 5G mobilusis ryšis visai neseniai žengė pirmuosius žingsnius Lietuvoje, o spalio pabaigoje jis tapo prieinamas ir „Bitės“ privatiems klientams. Sparta, mažesniu vėlinimu ir aptarnaujamų įrenginių kiekiu už 4G technologiją 10 kartų pranašesnis naujos kartos mobilusis ryšys teigiamų pokyčių atneš ir įvairiems verslo sektoriams.

Sparta, mažesniu vėlinimu ir aptarnaujamų įrenginių kiekiu už 4G technologiją 10 kartų pranašesnis naujos kartos mobilusis ryšys teigiamų pokyčių atneš įvairiems verslo sektoriams.
Sparta, mažesniu vėlinimu ir aptarnaujamų įrenginių kiekiu už 4G technologiją 10 kartų pranašesnis naujos kartos mobilusis ryšys teigiamų pokyčių atneš įvairiems verslo sektoriams.
„Bitės Lietuva“ technologijų direktorius Mindaugas Rauba.
„Bitės Lietuva“ technologijų direktorius Mindaugas Rauba.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 12:15 PM

Apie tai kokias galimybes 5G ryšys atvers verslui, pasakoja „Bitės Lietuva“ technologijų direktorius Mindaugas Rauba.

Geresnis mobilusis ryšys ir didesni pajėgumai

„Kalbėdami apie 2G turėjome omenyje skambučius, o po kelerių metų ir SMS paslaugą. Vėliau su 3G jau galėjome duomenis perduoti tokiu greičiu, kad būtų galima peržiūrėti puslapius, aplikacijas. Tas pats pirmasis „Iphone“ veikė 3G technologijos pagrindus, tad galima teigti, kad technologija davė pagrindą išmaniesiems telefonams“, – apie praeitas ryšio technologijas pasakoja M.Rauba.

Eksperto teigimu, „3G vis tik buvo žemos raiškos technologija, su kuria kai kurios aplikacijos, pavyzdžiui, „Youtube“, veikė sunkiai. O su 4G jau buvo galima praktiškai pilnavertiškai naudotis internetu. Tai nebuvo tokios pat spartos internetas kaip šviesolaidinis, bet mobiliajame telefone, planšetėje, net ir namuose, jeigu poreikiai vartotojo nėra aukštai spartai (pavyzdžiui, žaisti žaidimus) tai buvo pakankamai geras internetas ir video turiniui, ir ištobulėjusiems puslapiams, ir failų apsikeitimui. Viskas jau veikė sklandžiai.“

5G internetas leis pamiršti laidinį internetą

Specialistas teigia, kad kiekvienas naujas „G“ siūlo didesnę spartą. Tačiau naujausias 5G perkelia jį į visiškai naują lygį, nes pagerina tiek patobulinto plačiajuosčio ryšio, tiek pajėgumo reikalavimus. 4G greitis pasiekia maždaug 1 gigabitą per sekundę. Tuo tarpu 5G visiškai pranoksta 4G laboratorinėmis sąlygomis ir pasiekia įspūdingą 20 gigabitų per sekundę spartą.

„5G gali vienu metu palaikyti nuo 8 iki 16 skirtingų vartotojų, būtent lygiai tokia pačia sparta. Tai lemia, kad 5G taip „nesikemša“. Su 4G, kai kokioje nors vienoje vietoje yra labai daug vartotojų, greitis ženkliai sulėtėja. 5G irgi nėra guminis, bet tas sulėtėjimas iki 10 kartų mažesnis, o dar kai turi spartą didesnę, tai gaunasi, kad gali palaikyti keliasdešimt kartų daugiau vartotojų tuo pačiu metu, kad ir, pavyzdžiui, žiūrint tą patį video turinį (kažkokio renginio transliaciją ir pan.)“, – pasakoja „Bitės“ technologijų direktorius.

M.Raubos teigimu 5G ryšys palaikys visas dabar tiekiamas paslaugas ir užtikrins geresnę jų kokybę.

„Šiandien Lietuvos verslui labai svarbu yra, kad viskas, kas dabar veikia, veiktų dar geriau, nestrigtų, ir 5G technologija užtikrins tą stabilumą. 5G pirmiausiai verslui atneš aukštą spartą ir geresnį ryšio signalą tuose pačiuose dažniuose. Svarbu tai, kad palaikys visas tas kitas paslaugas, kurias mes teikiame dabar, t.y. visus saugumo sprendimus, uždarų tinklų sprendimus, VPN ir t.t.“, – teigia jis.

„Bitės“ verslo klientė įmonė „Lematics“ teikia transporto priemonių parko valdymo ir sekimo programinės įrangos diegimo paslaugas. Įmonės pardavimų vadovo Justo Maršalkos teigimu, „jeigu žiūrėtume į duomenų rinkimo prizmę, tai interneto sparta, padengiamumas mums yra labai svarbu.“

Pajėgesnis daiktų internetas

„Daiktų internetas (IoT) skirstomas į dvi kategorijas: industrinis (užkardai, vartai, kameros, skaitliukai, krovinių sekimo priemonės ir t.t.) ir vartotojų ar privačių asmenų internetas (išmanieji laikrodžiai su galimybe skambinti ir naudotis internetu, siurbliai, kondicionieriai ir t.t.). Dabar egzistuoja daugybė įrenginių, kuriuos galima prijungti prie interneto. 5G šiuo atveju leidžia mums tų įrenginių turėti daugiau, su jais stabiliau komunikuoti“, – aiškina M.Rauba.

„Bitės“ daiktų interneto paslauga besinaudojanti įmonė „Lematics“ prie paslaugos platformos yra prijungusi jau net kelis tūkstančius įrenginių, o ateityje jų – tik daugės.

„Kadangi daiktų interneto platforma yra pakankamai nauja, tai pačioje platformoje turime apie keletą tūkstančių kortelių, apskritai „Bitėje“ SIM kortelių bus apie 10 tūkst. Visus naujus jungimus arba permontavimus dedame į daiktų interneto naujas korteles ir tokiu būdu, prisijungę prie Bitės daiktų interneto platformos mes jau matome tas SIM korteles ir galime jas valdyti.

Jeigu kalbėti apie pačią Bitės daiktų interneto platforma, kodėl mums to reikia, tai mes turime tūkstančius kortelių ir problema buvo, kaip jas suvaldyti, kaip matyti paprastai ir aiškiai duomenų suvartojimą, aktyvuoti, deaktyvuoti ir pan. Tai dėl to reikėjo tos platformos, kurios pagalba galime visiškai valdyti ir dirbti su tomis SIM kortelėmis“, – apie įmonės poreikius pasakoja J.Maršalka.

Prie interneto prijungtų įrenginių – beprotiškai daug

Pasaulinis duomenų kiekis nuolat didėja. Ateityje, dėl šio didžiulio duomenų kiekio augimo esamos technologijos nebeatitiks daiktų interneto pasaulio reikalavimų. 2020 m. pasaulyje prie interneto buvo prijungti 9,76 milijardai įrenginių. Ekspertai prognozuoja, kad iki 2030 metų šis skaičius beveik patrigubės iki 29 mlrd.

Dėl šiandieninių 4G apribojimų įmonės turi ribotą įrenginių, kuriuos gali naudoti vienu metu, skaičių. 5G siūlo ryšį, kuris gali palaikyti milijoną prijungtų įrenginių per 0,61 km. Palyginimui, 4G palaiko tik 100 000 įrenginių.

M.Rauba teigia, kad 5G poreikis jau yra jaučiamas tarp verslo atstovų. „Mes matome poreikį rinkoje įdiegti greitą internetą gamyklose. Taip pat populiarėja vaizdo stebėjimas. Kamerų, kurias norima prijungti prie interneto, vis daugėja, ne visada pakanka resursų, tad verslai laukia būtent kamerų, kurias diegią į automobilių apsaugos aikšteles ir pan.“, – apie dabartinius verslininkų poreikius pasakoja jis.

Ypač patikimas ir praktiškai nestrigs

Vėlinimas tai laiko tarpas tarp duomenų išsiuntimo ir jų gavimo bei patvirtinimo. Technologijos visada buvo susijusios su tam tikru vėlinimu ir jis ilgą laiką buvo priimtinas kaip nedidelis nepatogumas.

Mažesnis vėlinimas ypač aktualus įmonėms, kurios savo verslui vykdyti naudoja daiktų internetą, nes 5G pagerina jų funkcionalumą ir saugumą, sumažindamas vėlinimą – naujos kartos ryšys užtikrina 10 kartų mažesnį uždelsimą nei 4G, t. y. nuo 10 ms iki 1 ms.

„5G technologija gali būti perduodamas 4K aukštos raiškos vaizdas, taip pat ji pritaikyta virtualiai realybėj, t. y. smarkiai pakito vėlinimas, kada apsikeičiama duomenimis tarp stoties ir telefono arba tarp serverio ir telefono aplikacijos, o tai labai svarbu žaidimams ir būtent virtualiai arba papildytai realybei. 4G ryšio technologija neužtikrina tokio mažo vėlinimo ir tokios didelės spartos, todėl tuos iššūkius sprendžia būtent 5G.

5G gerokai padidina našumą, palyginti su 4G. Jis gali palaikyti papildomus įrenginius, esant didesnei duomenų perdavimo spartai ir mažesniam vėlavimui“, – dėsto „Bitės“ technologijų direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.