Aptiko vietą, kur žmonės prieš tūkstančius metų virė stručio kiaušinius

Izraelio senienų tarnybos (IAA) archeologai aptiko senovinę stovyklavietę, kurioje žmonės prieš 4000–7500 metų virė stručio kiaušinius.

 Izraelio senienų tarnybos (IAA) archeologai aptiko senovinę stovyklavietę, kurioje žmonės prieš 4000–7500 metų virė stručio kiaušinius.<br> IAA nuotr.
 Izraelio senienų tarnybos (IAA) archeologai aptiko senovinę stovyklavietę, kurioje žmonės prieš 4000–7500 metų virė stručio kiaušinius.<br> IAA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2023, 1:48 PM

Atradimas buvo padarytas netoli Be'er Milkos pietų Izraelyje, vykdant žemės paskirties keitimo darbus.

Stovyklavietė yra maždaug 20 kvadratinių metrų ploto, ja naudojosi senovės dykumų klajokliai. Kasinėjimų metu aptikta apdegusių akmenų, titnago, akmeninių įrankių ir keramikos šukių, taip pat stručio kiaušinių kolekcija.

„Šias stovyklavietes greitai užklojo kopos, o po šimtų ir tūkstančių metų smėlio judėjimas jas vėl atidengė. Šis faktas paaiškina išskirtinį kiaušinių išsilaikymą, leidžiantį mums pažvelgti į žmonių, senovėje klajojusių po dykumą, gyvenimą“, – sako Lauren Davis iš Izraelio senienų tarnybos.

Levanto regione stručiai išnyko XIX amžiuje (išskyrus nelaisvėje ar ūkiuose auginamus), tačiau priešistoriniu laikotarpiu jie buvo labai paplitę laukinėje gamtoje. Ant kai kurių kiaušinių matyti puošybos ir raižymo žymių – o tai rodo, kad jie galėjo atlikti ir dekoratyvinę funkciją, o ne tik būti skirti tik žmonių maistui.

„Archeologinėse vietovėse stručio kiaušinių randame laidojimo kontekste, taip pat kaip prabangos daiktus ar kaip gertuves. Natūralu, kad jie buvo naudojami kaip maisto šaltinis: vieno stručio kiaušinio maistinė vertė prilygsta maždaug 25 įprastiems vištos kiaušiniams!“ – sako dr. Amiras Gorzalczany iš Izraelio senienų tarnybos.

„Stručių kiaušinių kolekcija iš Be'er Milkos yra retas ir žavus radinys. Atrodo, kad kiaušiniai išliko, nes juos taip ilgai dengė smėlio kopos ir dėl palyginti sauso vietovės klimato. Radiniai tiesiai iš kasinėjimų keliaus į naują analitinę laboratoriją, kur bus toliau tiriami“, – nurodo Izraelio senienų tarnybos direktorius Eli Escuzido.

Parengta pagal „Heritage Daily“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.