Rusija „prarado“ savo lėktuvnešį ir atominį kreiserį – neprireikė net Ukrainos įsikišimo

Rusijos gynybos pramonė nesugebėjo modernizuoti ir sutvarkyti vienintelio Rusijos laivyno lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ ir atominio kreiserio „Admiral Nachimov“.

Atominis raketinis kreiseris „Admiral Nachimov“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Atominis raketinis kreiseris „Admiral Nachimov“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusijos laivyno lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusijos laivyno lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-13 11:54

Šie laivai Rusijos laivynui yra tarsi prarasti – nes su jų eksploatacine būkle susijusių problemų yra daug daugiau, nei manyta anksčiau. Taip teigia žiniasklaidos priemonė „Guildhall“, remdamasi savo šaltiniais žvalgyboje.

Remiantis „Guildhall“ gauta informacija, „Admiral Kuznecov“ korpusas nuo trečiojo denio ir žemiau surūdijo tiek, kad triumuose ėmė kauptis vanduo ir laivas nebegali plaukti.

Rusai planavo išvilkti lėktuvnešį iš sausojo doko, kad galėtų tęsti remonto darbus, tačiau vilkimą atidėjo neribotam laikui, nes atliekant tokius darbus „Admiral Kuznecov“ gali apvirsti ant šono arba visai nuskęsti.

Kalbant apie rusų atominį raketinį kreiserį „Admiral Nachimov“, situacija kiek unikalesnė. Pasirodo, Rusijai nepavyko atkurti laive esančios branduolinės jėgainės saugos sistemos – grafito strypų apsauga reaktoriuose visiškai surūdijo.

Paprasčiau tariant, kyla pavojus, kad „Admiral Nachimov“ reaktoriai sprogs, ir vietoj atominio karo laivo rusai sulauks branduolinės katastrofos.

Rusų propagandos priemonės bandė įtikinti, kad netrukus kreiseris gaus „Kalibr“ bei „Zirkon“ raketas – ir vėliausiai 2023 m. pabaigoje grįš į tarnybą. Tačiau tai nėra realu, nes iš visų „Admiral Nachimov“ sistemų tinkamai veikia tik navigacinė įranga.

Įdomu tai, kad, nepaisant visų šių problemų, abiems laivams buvo priskirtos pilnos jūrų pėstininkų įgulos.

Teigiama, kad visą kreiserio „Admiral Nachimov“ įgulą turėtų sudaryti apie 740 žmonių, o lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ įgulą – apie 2 000 žmonių. Tačiau yra tikimybė, kad dalis šių jūrų pėstininkų bus „permesti į sausumą“ ir dislokuoti Ukrainoje kovoti prieš Ukrainos kariuomenę.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.