Nustebino Ukrainos išradingumas naudojant vakarietiškus ginklus

Ukrainos išradingumas padarė įspūdį JAV pareigūnams, kurie gyrė Ukrainos gebėjimą tenkinti savo mūšio lauko poreikius, užpildant svarbias taktines spragas, kurias paliko Vakarų ginkluotė.

Ukrainos išradingumas padarė įspūdį JAV pareigūnams, kurie gyrė Ukrainos gebėjimą patenkinti savo mūšio lauko poreikius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos išradingumas padarė įspūdį JAV pareigūnams, kurie gyrė Ukrainos gebėjimą patenkinti savo mūšio lauko poreikius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 9:36 PM

„Jų inovacijos tiesiog neįtikėtinai įspūdingos“, – CNN sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro tarptautinio saugumo programos direktorius Sethas Jonesas.

Praėjusį rudenį, kai Ukraina kontratakomis susigrąžino didelius teritorijos plotus, ji apšaudė Rusijos pajėgas amerikiečių artilerija ir raketomis. Dalis šios artilerijos buvo nukreipiama savos gamybos taikiklių sistema, kurią Ukraina sukūrė mūšio lauke. Ukrainiečių sukurta programinė įranga lengvai prieinamus planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus pavertė sudėtingomis taikinių nustatymo priemonėmis, kurios dabar plačiai naudojamos Ukrainos kariuomenėje.

Rezultatas – mobilioji programėlė, kuria palydoviniai ir kiti žvalgybos vaizdai perduodami į realiuoju laiku taikomą taikinių nustatymo algoritmą, padedantį netoli fronto esantiems daliniams nukreipti ugnį į konkrečius taikinius. Kadangi tai yra programėlė, o ne techninė įranga, ją lengva greitai atnaujinti ir modernizuoti. Su šia priemone susipažinę JAV pareigūnai sako, kad ji buvo labai veiksminga apšaudant Rusijos taikinius.

Ši programa yra vienas iš dešimčių urkrainiečių mūšio lauko išradimų pavyzdžių, kuriuos Ukraina sugalvojo per beveik metus trunkantį karą, dažnai rasdama pigius brangiai kainuojančių problemų sprendimo būdus.

Kitas pavyzdys yra nedideli plastikiniai bepiločiai dronai, tyliai praskrendantys virš galvų ir mėtantys granatas ir kitus užtaisus ant Rusijos karių, taip pat 3D spausdintuvais gaminamos atsarginės dalys, kad kareiviai galėtų remontuoti sunkiąją įrangą mūšio lauke.

Ukrainos technikai paprastus pikapus pavertė mobiliais raketų paleidimo įrenginiais. Inžinieriai sugalvojo, kaip ant senesnių sovietinių naikintuvų, tokių kaip „MiG-29“, pritvirtinti sudėtingas JAV raketas ir taip padėti Ukrainos oro pajėgoms po devynis mėnesius trukusio karo tęsti skrydžius.

Toks Ukrainos išradingumas naudojant vakarietiškus ginklus mūšio lauke padarė įspūdį JAV pareigūnams ir jie nagrinėja, kaip Ukrainos išradingumo pavyzdį būtų galima pritaikyti šiuolaikiniame kare.

Parengta pagal „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.