JAV susirūpinusi, kad nespės laiku išsiųsti šios ypatingos amunicijos Ukrainai, todėl išvis jos nesiunčia

Ukraina paprašė šių antžeminių GLSDB bombų dar lapkričio mėnesį, tačiau nuo to laiko pažangos nėra.

Ukraina paprašė antžeminių GLSDB bombų dar lapkričio mėnesį, tačiau nuo to laiko pažangos nėra.<br>SAAB iliustr.
Ukraina paprašė antžeminių GLSDB bombų dar lapkričio mėnesį, tačiau nuo to laiko pažangos nėra.<br>SAAB iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 10:25 AM, atnaujinta Jan 18, 2023, 10:26 AM

JAV Gynybos departamentas „nerimauja“ dėl to, kad Ukraina prašo GLSDB bombų, nes „ginklų dislokavimo terminai gali užtrukti pernelyg ilgai“, rašo „Foreign Policy“, remdamasis savo šaltiniais departamente.

Dar 2022 m. lapkritį bendrovė „Boeing“ pasiūlė Pentagonui pradėti tiekti antžemines mažo skersmens bombas (angl. Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB) – didelio tikslumo amuniciją, kuri gali būti šaudoma iš „M142“ HIMARS arba „M270“ raketų paleidimo įrenginių iki 150 km atstumu.

Tačiau sprendimas dėl jų perdavimo kol kas nepriimtas, o priežastis – ne eskalacijos baimė, kaip buvo su tolimojo nuotolio raketomis ATACMS.

„Vietoj to, pareigūnai Gynybos sekretoriaus biure ir JAV karinėse oro pajėgose nerimauja, kad dėl ilgo dislokavimo laiko šie ginklai gali tapti nereikalingi, atsižvelgiant į spartų kovų tempą Ukrainoje“, – teigia žiniasklaida.

Ekspertai apskaičiavo, kad per devynis mėnesius nuo Pentagono plano patvirtinimo Ukraina galėtų gauti dvi paleidimo sistemas ir 24 ginklus, o iki 2024 m. pabaigos – 12 paleidimo sistemų ir 750 bombų. Esant tokiai padėčiai, net jei JAV šiandien patvirtintų tiekimus, pirmosios bombos pasiektų fronto linijas ne anksčiau kaip rudenį.

Kita vertus, jei karas užsitęs ilgiau, šių bombų gavimas galėtų būti labai reikšmingas Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. „Foreign Policy“ pažymi, kad „Boeing“ atsisakė komentuoti šį klausimą, o Ukrainos pareigūnai tikisi, kad visos kliūtys bus išspręstos, ir tikisi gauti GLSDB bombų kitame JAV karinės pagalbos pakete.

GLSDB bomba yra „M26“ nevaldomos raketos ir valdomos aviacinės bombos derinys.

Šios bombos versija „GBU-38“ gali sunaikinti taikinį už daugiau nei 150 km nuo dislokacijos vietos, t. y. beveik dvigubai toliau nei Ukrainos pajėgų su HIMARS ir „M270“ raketų paleidimo įrenginiais aktyviai naudojama GMLRS raketa.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.