Ukraina teigia negalinti apsiginti nuo šių Rusijos ginklų

Šeštadienį Rusijos raketų ataka prieš gyvenamąjį namą Dniepro mieste buvo ne tik vienas iš daugiausiai civilių aukų pareikalavusių smūgių per šį 11 mėnesių trunkantį karą, bet ir išryškino, Ukrainos teigimu, didžiausią jos nuolat tobulinamų oro gynybos pajėgumų pažeidžiamumą.

Rusijos „Tu-22M3“ su raketomis „Kh-22“.<br>Wikimedia commons.
Rusijos „Tu-22M3“ su raketomis „Kh-22“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 3:31 PM

Ukrainos karinės oro pajėgos teigia, kad negali sunaikinti Rusijos sovietinių laikų viršgarsinių sparnuotųjų raketų „Kh-22“. Tai, pasak jų, dar viena priežastis, kodėl Ukrainai reikia pažangesnių oro gynybos sistemų, tokių kaip „Patriot PAC-3“ ir „Aster SAMP/T“.

„Be atakų prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą, matome, kad dar vienas taikinys buvo gyvenamasis namas Dniepro mieste, į kurį pataikė „Kh-22“ raketa, – sakė Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ignatas. – Pabrėžiu, kad „Kh-22“ raketų numušti mūsų turimomis priemonėmis neįmanoma.“

Priežastis, dėl kurios Ukraina negali numušti „Kh-22“ yra sparnuotosios raketos greitis, sakė J.Ignatas.

Priartėdama prie taikinio raketa pagreitėja iki 3 machų – beveik 2 300 km/val. – greičio. Galutinėje fazėje raketa pasiekia didžiausią greitį, viršijantį 4 machus – daugiau kaip 3 000 km/val.

„Net ir pačios moderniausios mūsų turimos oro gynybos sistemos, pavyzdžiui, tame regione veikianti „S-300“, negali numušti „Kh-22“ raketos.“ – sakė J.Ignatas.

Iš viso nuo vasario 24 d. rusai paleido apie 210 tokių raketų ir nė vienos iš jų Ukrainos priešlėktuvinė gynyba nesunaikino, sakė J.Ignatas. Jis pridūrė, kad ankstesni pranešimai apie tai, jog Ukrainos priešlėktuvinė gynyba jas numušė, buvo klaidingi. Kai kurios iš jų, pasak jo, paprasčiausiai nepasiekė taikinių ir buvo įvardytos kaip sunaikintos.

Parengta pagal „The drive“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.