Kada „Leopard“ jau galės išriedėti į mūšio lauką? Įvertino, kiek užtruks paruošti tankistus

Vakaruose jau įvertinti apytiksliai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių mokymo naudotis tankais „Leopard 2“ terminai – ir dauguma ekspertų sutaria, kad tai galėtų būti daug trumpesnis nei tradicinis kursas, nes Ukrainos tankistai turi daug realios kovinės patirties.

 Persikvalifikuoti į tankus „Leopard 2“ ukrainiečiams bus sunkiau nei persikvalifikuoti iš vieno sovietinio tipo tanko į kitą.<br> Scanpix nuotr.
 Persikvalifikuoti į tankus „Leopard 2“ ukrainiečiams bus sunkiau nei persikvalifikuoti iš vieno sovietinio tipo tanko į kitą.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-25 08:46, atnaujinta 2023-01-25 09:01

Kol kas lieka neišspręstas klausimas dėl tankų „Leopard 2“ skaičiaus, konkrečių jų versijų, taip pat šaltinio, iš kurio jie bus perduoti. Pastarasis klausimas itin svarbus dėl to, kad tankai, kurie bus perkelti iš ginkluotųjų pajėgų arsenalų, jau bus kovinės parengties ir galės būti perkelti iš karto arba po trumpalaikio remonto – o tiems, kurie yra saugomi, gali prireikti kapitalinio remonto, kuris gali trukti gana ilgai: mėnesius.

Svarbiu parametru išlieka ir įgulos mokymo trukmė. Apie tai svarstė amerikiečių leidinys „Breakingdefense“, apklausęs Vakarų tankų ir techninės priežiūros specialistus.

Jei būtų kalbama apie standartinį apmokymų laikotarpį, kalba suktųsi apie 22 savaičių kursą – t. y. pusšešto mėnesio. Tokį kursą JAV kariuomenės tankistai turi išklausyti norėdami įvaldyti tanką „Abrams“. Beje, anksčiau kursas trukdavo 15 savaičių, tačiau buvo nuspręsta jį pailginti. Tačiau šis terminas ne visai atitinka Ukrainos situaciją – nes reikės ne nuo nulio mokyti naujokus, o jau patyrusius tankistus. Ir dar tokius, kurie dabar turi didžiausią pasaulyje realią kovinę patirtį.

Vis dėlto persikvalifikuoti į tankus „Leopard 2“ ukrainiečiams bus sunkiau nei persikvalifikuoti iš vieno sovietinio tipo tanko į kitą. Ir čia reikėtų kalbėti ne apie technologinį sudėtingumą, bet apie NATO tankų naudojimo taktiką. Taip pat būtina atskirti pačių tankistų ir remonto padalinių tarnautojų, kuriems bus pavesta rūpintis tankų koviniu pajėgumu, mokymus – pastarųjų paruošimas truks ilgiau nei pačių tankistų.

Buvęs JAV kariuomenės Europoje vadas generolas Benas Hodgesas mano, kad patyrusiems tankistams įvaldyti „Leopard 2“ tankus prireiks 7–11 savaičių. Buvęs Didžiosios Britanijos kariuomenės tankų karininkas Nicholas Drummondas iš esmės pritaria B. Hodgesui ir teigia, kad reikalingas 8–12 savaičių mokymo laikotarpis. Jis taip pat pažymi, kad „Leopard 2“ kadaise buvo sukurtas tam, kad juo galėtų naudotis šauktiniai Bundesvero kariai – todėl tikslingai buvo sukurtas paprastas.

Savo ruožtu generolas majoras Patrickas Donahoe, kadaise vadovavęs Fort Benningo mokymo centrui JAV, atkreipia dėmesį į mokymo centrų pajėgumus. Visų pirma jis pažymi, kad iš tiesų vieną patyrusią įgulą įmanoma apmokyti per 8 savaites, tačiau kai kalbama apie visos tankų brigados (mažiausiai 84 įgulos, iš viso 336 žmonės) tankistus, būtina užtikrinti didelį tankų mokymo centrų pajėgumą.

Kai kurie ekspertai nurodo ir trumpesnius terminus. Pavyzdžiui, Gynybos įsigijimų universiteto (JAV gynybos departamento įstaiga) profesorius Markas Meekeris mano, kad minimalus laikotarpis yra 4 savaitės tiems, kurie greitai mokosi – ir iki 11 savaičių tiems, kurie nedemonstruoja akademinės sėkmės.

Kalbant apie remonto specialistų mokymus, kai kurių ekspertų teigimu, jų kursai gali trukti kelias papildomas savaites, t. y. pusantro karto ilgiau nei pačių tankistų. Taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad reikalavimai kai kuriems itin specializuotiems specialistams gali būti skirtingi – pavyzdžiui, dirbsiantiems su ugnies valdymo sistemos komponentais – ir gali prireikti net metų. Tačiau šį klausimą išspręstų tai, jei sudėtingi remonto darbai – ir išvis gamykliniai remontai – būtų atliekami NATO šalyse.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.