Pristatė Ukrainos „Dronų armiją“ – tūkstantį orlaivių, skirtų naikinti okupantus

Ukrainos kariuomenė gaus dar daugiau Ukrainoje pagamintų bepiločių orlaivių karinėms operacijoms – ir tai yra svarbi pažanga, rašo „Defense Express“.

Dabar Ukrainos fronte veikiančių bepiločių orlaivių, įsigytų pagal tarptautinę „Army of Drones“ (liet. „dronų armijos“) iniciatyvą, skaičius siekia 1000.<br>M. Fiodorovo nuotr.
Dabar Ukrainos fronte veikiančių bepiločių orlaivių, įsigytų pagal tarptautinę „Army of Drones“ (liet. „dronų armijos“) iniciatyvą, skaičius siekia 1000.<br>M. Fiodorovo nuotr.
Ukrainos kariai naudoja įvairius rankų darbo prietaisus, kad komerciniai dronai taptų tveiksmingi mūšio lauke.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Ukrainos kariai naudoja įvairius rankų darbo prietaisus, kad komerciniai dronai taptų tveiksmingi mūšio lauke.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 12:53 PM

Dabar Ukrainos fronte veikiančių bepiločių orlaivių, įsigytų pagal tarptautinę „Army of Drones“ (liet. „dronų armijos“) iniciatyvą, skaičius siekia tūkstantį.

Šis skaičius pateikiamas trumpame, socialiniame tinkle paskelbtame Ukrainos Skaitmeninės transformacijos ministro Michailo Fiodorovo pranešime apie iniciatyvos rezultatus.

Kartu paskelbtame vaizdo įraše užfiksuota, kaip įsigyti bepiločiai orlaiviai naikina rusišką ne šarvuotąją transporto priemonę.

Svarbu pabrėžti, kad šis skaičius neatspindi visų Ukrainos gynybos pajėgų bepiločių orlaivių, veikiančių mūšio laukuose ir virš jų.

„Army of Drones“ – tai lėšų rinkimo fondas, skirtas pirkti dronus tiesiogiai iš gamintojų, su tinkamai nustatytais dronų veikimo standartais, kad jie būtų veiksmingi karo lauke.

Ministras M.Fiodorovas informuoja, kad šiuo metu vykdoma dar 1711 sutartis dėl dronų gamybos, iš jų 1056 sudarytos su Ukrainos dronų gamintojais.

Tai reikšmingas žingsnis į priekį, nes ankstesniuose viešuosiuose pirkimuose daugiausia buvo užsakomi komerciniai dronai, kuriuos gamina Kinijos gamintojai. Tiesa, vertinant pagal kiekį, komerciniai dronai vis dar dominuoja mūšio lauke.

Tačiau reikšminga tai, kad Ukrainos dronų bendrovės palaiko ryšius su kariuomene – tai leidžia koreguoti gamybos procesą, tad dronai nuo pat pradžių yra pritaikyti kariniam naudojimui ir atitinka ginkluotųjų pajėgų poreikius.

Pavyzdžiui, prie kvadrakopterio gamybos linijoje pritvirtinama kapsulė, skirta numetamoms granatoms – tad kariniams daliniams nereikia sukti galvos kaip tai sukonstruoti patiems.

Vaizdo įraše taip pat matyti, kad kvadrakopteris turi termovizorių, leidžiantį rasti rusų pozicijas net ir naktį.

Beje, dauguma Ukrainos dronų yra ne kvadrakopteriai, o fiksuoto sparno dronai – pavyzdžiui, „Raybird-3“, „UJ-23 Topaz“ arba „Skif“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.