Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė – pakeliui į robotikos Eurolygos superfinalą

Sausio 28-ąją Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ Nyderlandų mieste Delft vykusiose moksleivių robotikos Eurolygos atkrintamosiose varžybose laimėjo pirmąją vietą. Lietuvių vaikinų komanda buvo vienintelė, laimėjusi visas šešias „FIRST Tech Challenge“ klasės robotų kovas.

 Komanda pasiruošusi kovai – iš dešinės į kairę: Jonas Galminas(KTU gimnazija), Julius Augustaitis (Vilniaus jėzuitų gimnazija) ir Povilas Kulis – (Vilniaus licėjus).<br> „Lituanica X“ nuotr.
 Komanda pasiruošusi kovai – iš dešinės į kairę: Jonas Galminas(KTU gimnazija), Julius Augustaitis (Vilniaus jėzuitų gimnazija) ir Povilas Kulis – (Vilniaus licėjus).<br> „Lituanica X“ nuotr.
 „Lituanica X“ robotas 22042 tuoj pelnys 5 taškus.<br> „Lituanica X“ nuotr.
 „Lituanica X“ robotas 22042 tuoj pelnys 5 taškus.<br> „Lituanica X“ nuotr.
KTU gimnazijos dešimtokas Jonas Galminas ruošia robotą naujai kovai.<br> „Lituanica X“ nuotr.
KTU gimnazijos dešimtokas Jonas Galminas ruošia robotą naujai kovai.<br> „Lituanica X“ nuotr.
Komanda su nugalėtojų prizu.<br> „Lituanica X“ nuotr.
Komanda su nugalėtojų prizu.<br> „Lituanica X“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 8:19 AM

Geriausių Europos robotikos komandų lygoje dalyvauja 60 moksleivių komandų iš septynių Europos šalių. Vasario 11 dieną kitame Nyderlandų mieste – Eindhovene – „Lituanica X“ vaikinai žengs į superfinalą.

Dešimtokas Rokas Kirdulis iš Vilniaus jėzuitų gimnazijos sako, kad tokio tipo varžybos visada palieka nepakartojamą įspūdį, nes komandos būna ir varžovės, ir sąjungininkės – tikslų siekia nuolatos besikeičiančiuose aljansuose.

Praėjusių metų spalį Ženevoje moksleivių pasaulio robotikos olimpiadoje triumfavusi komanda tris mėnesius aktyviai rengėsi pasirodymams Nyderlanduose. Robotas turėjo būti sukonstruotas ir suprogramuotas taip, kad per 2,5 minutės nuo aikštelės grindų pasičiuptų kuo daugiau tuščiavidurių kūgelių ir juos užmautų ant skirtingo aukščio strypelių. Komanda sukūrė net penkias galimas roboto versijas, kol apsisprendė dėl optimaliausio varianto.

Atsakomybę už roboto kontrolę varžybų metu komanda patikėjo KTU gimnazijos dešimtokui Jonui Galminui. Jis ne tik turėjo išmokti laviruoti tarp lauke išdėstytų kliūčių, bet ir robotą suprogramuoti taip, kad pusę minutės jis užduotis vykdytų autonomiškai, nekontroliuojamas komandos narių. Tam net buvo panaudotos dirbtinio intelekto technologijos.

Komandos kapitonas, Vilniaus jėzuitų gimnazijos dešimtokas Julius Augustaitis buvo Jono šturmanas ir padėdavo jam staigiai reaguoti į aikštelėje besikeičiančią situaciją. Julius pabrėžė, kad nesvarbu už ką esi atsakingas komandoje – konstruoji, programuoji ar vairuoji robotą, ieškai rėmėjų ar rūpiniesi „Lituanica X“ rinkodara – visus į priekį veda motyvacija, siekis dar labiau tobulėti ir varžytis su stipriausiais robotų kūrėjais.

„Lituanica X“ komandoje susibūrę moksleiviai mokosi Vilniaus, Kauno, Alytaus mokyklose. Be aukščiau minėtų mokyklų, komandoje atstovaujamos Vilniaus licėjus, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija, VGTU inžinerinis licėjus.

Dešimtoje Vilniaus licėjaus klasėje besimokantis Matas Čiuželis pabrėžia, kad „Lituanica X“ yra vienintelė komanda Lietuvoje, galinti konkuruoti su kitų šalių stipriausiomis komandomis inžinerijos srityje.

Nors superfinalas Eindhovene visai čia pat, vis dėlto iki jo komandos „Lituanica X“ laukia dar vienas reikšmingas darbas – vasario 4 dieną Vilniaus jėzuitų gimnazijoje „Lituanica X“ bendruomenė organizuoja Inžinerijos šventę. Joje ne tik demonstruos savo robotus, bet ir teisėjaus „FIRST Lego League“ klasės robotų kovoms.

Komandos įkūrėjas Algirdas Augustaitis apibendrina: moksleivių robotikos komandai svarbu ne tik skinti laurus tarptautinėse varžybose bei pasaulio čempionatuose, bet ir būti pavyzdžiu visiems, kurie nori išbandyti savo jėgas robotikoje arba tiesiog rinktis inžinerijos profesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.