Rusai paskelbė apie savo naująjį „stebuklingą ginklą“ – bet jis kelia nemažai abejonių

Rusijos valstybinės kosmoso korporacijos „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas paskelbė, kad jis ir jo komanda dirba prie naujo projekto: prieštankinio roboto „Marker“, kuris, jo manymu, padės pasipriešinti tankams „Leopard 2“ ir „M1 Abrams“, kuriuos Ukraina netrukus gaus iš savo sąjungininkų.

Naujasis rusų prieštankinis robotas „Marker“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Naujasis rusų prieštankinis robotas „Marker“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Naujasis rusų prieštankinis robotas „Marker“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Naujasis rusų prieštankinis robotas „Marker“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Nacių „savižudis“ tankas „Goliath“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Nacių „savižudis“ tankas „Goliath“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 7:58 PM, atnaujinta Jan 31, 2023, 9:10 AM

Kaip galima matyti nuotraukose, rusiškas „Marker“ apginkluotas tik vienu sunkiuoju kulkosvaidžiu „KPVT“ ir dviem „RPG-27“ paleidimo įrenginiais. Tokia skurdi ginkluotė kelia rimtų klausimų, ar jis išvis galėtų kovoti su tankais, net ir sovietiniais.

Iš išorės „Marker“ atrodo panašus į Antrojo pasaulinio karo laikų sovietinį lengvąjį tanką „T-60“. Tačiau kalbant apie jo panaudojimo koncepciją, D.Rogozinas nukopijavo „vienkartinio“ tanko „Goliath“, kurį naciai Antrojo pasaulinio karo metais naudojo kovai su priešo tankais ir kariniais įtvirtinimais, idėją.

„Goliath“ galima vadinti „tanku-savižudžiu“: nuotoliniu būdu valdomas operatoriaus. Jis priartėdavo prie priešo tanko ar kito taikinio ir susisprogdindavo. Antrojo pasaulinio karo metais naciai pagamino beveik 7000 vienetų „Goliath“, kurie, priklausomai nuo modifikacijos, galėjo talpinti nuo 60 iki 100 kg sprogstamosios medžiagos, nors jų ilgis siekė tik du metrus.

„Goliath“ buvo 4 kartus pigesnis už prieštankinę patranką, tačiau ir jo efektyvumas buvo toks pat mažas. „Goliath“ priekinis šarvas buvo vos 10 mm storio, todėl tanką buvo galima sunaikinti bet kokiu prieštankiniu ginklu.

Be to, „Goliath“ mobilumas bekelėje buvo prastas – kartais tankas tiesiog negalėdavo pasiekti taikinio. Vokiečių kariai šį tanką turėjo valdyti laidiniu valdikliu, o pažeidus laidą ataka būdavo sužlugdyta. Dėl šių priežasčių „Goliath“ liko tik įdomus karo istorijos faktas ir netapo naujos prieštankinės ginkluotės šakos pradininku.

Kalbant apie šiuolaikinį „Marker“, galima pastebėti tokį pat skeptišką Vakarų analitikų požiūrį į šią karinę techniką. Pavyzdžiui, žurnalo „Defence One“ autoriai pabrėžia, kad „Marker“ matmenys ir menkas mobilumas paverčia jį lengvu taikiniu bet kuriai įgudusiai tanko įgulai.

Dar viena rusams kylanti problema – kaip jie turėtų išlaikyti šio nuotoliniu būdu valdomo ginklo kontrolę realaus mūšio lauko, kuriame vyksta aktyvi elektroninė kova, sąlygomis.

Taigi, labiau panašu, kad šio prieštankinio roboto gamyba apsiribos vos keliais vienetais, skirtais tik pozuoti Kremliaus propagandinės žiniasklaidos kameroms.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas