Atrado dar vieną imperatorių

Britų mokslininkams ištyrus klastote ilgai laikytą monetą ir paaiškėjus, kad ji išties autentiška, iš užmaršties ištrauktas dar vienas Romos imperatorius.

Moneta su imperatoriaus Sponsiano profiliu buvo rasta 1713 m. dabartinės Rumunijos teritorijoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Moneta su imperatoriaus Sponsiano profiliu buvo rasta 1713 m. dabartinės Rumunijos teritorijoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2023, 2:53 PM

Moneta su imperatoriaus, vardu Sponsianas, profiliu buvo viena iš keleto panašių monetų, rastų 1713 metais Transilvanijoje, dabartinės Rumunijos teritorijoje.

Nuo XIX a. vidurio jos buvo laikomos netikromis dėl netvarkingų užrašų ir neįprasto dizaino.

Bet mokslininkai, ištyrę vieną iš monetų, saugomą Glazgo universiteto (Škotija) kolekcijoje, ir palyginę ją su kitomis monetomis, turinčiomis panašią istoriją, padarė išvadą, kad ši moneta yra tikra.

„Mokslinė itin retų monetų analizė išgelbėjo imperatorių Sponsianą nuo užmaršties, – sakė pagrindinis tyrimo autorius profesorius Paulas Pearsonas iš Londono universiteto koledžo. – Mūsų duomenys rodo, kad jis valdė Romos provinciją Dakiją, izoliuotą aukso kasybos sritį, tuo metu, kai imperiją siaubė pilietiniai karai, o į pasienio kraštus plūdo plėšikų gaujos.“

Romos Dakijos provincija, kurios teritorija sutampa su dabartine Rumunija, buvo regionas, vertinamas dėl aukso gavybos. Manoma, kad apie 260 metus po Kr. ji buvo atkirsta nuo likusios Romos imperijos dalies, o Sponsianas, gal vietos kariuomenės karininkas, buvo priverstas perimti aukščiausią valdžią, kol pavyko atkurti tvarką.

Geomokslininkai, iš naujo tyrinėjantys monetas, naudojo galingus regimosios ir ultravioletinės šviesos mikroskopus, kurie padėjo pasiekti naują išvadą. Jie mano, kad Sponsianas galbūt leido gaminti vietines monetas su savo veido profiliu ant jų norėdamas paremti izoliuotos pasienio teritorijos ekonomiką.

Glazge saugoma moneta yra viena iš keturių žinomų išlikusių Sponsiano monetų. Dar viena jų viešai eksponuojama Rumunijos Brukentalio nacionaliniame muziejuje.

Parengta pagal AFP, BNS ir „Lietuvos ryto“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.