JAV „Abrams“ tankuose įrengti slapti radioaktyvūs šarvai – kokia tikimybė, kad tokie atsiras ir Ukrainoje?

Joe Bideno administracija pažadėjo Ukrainai perduoti tankus „M1 Abrams“. Gera žinia ta, kad tai bus naujesnis variantas „M1A2“. Bloga žinia – tankų apsauginėje matricoje nebus slaptų nusodrinto urano šarvų, kurie yra standartine JAV kariuomenės tankų apsaugos dalimi.

   J.Bidenas davė sutikimą siųsti šias kovos mašinas. 31 „Abrams“ sudarys visą Ukrainos tankų batalioną.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
   J.Bidenas davė sutikimą siųsti šias kovos mašinas. 31 „Abrams“ sudarys visą Ukrainos tankų batalioną.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
  „M1 Abrams“ patruliuoja Irake, 2004 m.<br> Wikimedia commons
  „M1 Abrams“ patruliuoja Irake, 2004 m.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 9:35 AM

Sausio 25 d. prezidento J. Bideno pranešime Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms buvo pranešta apie Ukrainai skiriamą 31 tanką „M1 Abrams“. Tačiau ukrainiečiai juos gaus ne iš karto. Kaip rašo „Politico“, Ukraina gaus restauruotus M1 tankus – visiškai atnaujintus senų tankų korpusus ir bokštelius.

Yra tik vienas kabliukas: prieš Ukrainai atsiunčiant „M1 Abrams“, JAV turi pašalinti iš tankų nusodrinto urano apsaugą.

40 metų tobulinimo

Tankas „M1 Abrams“ pirmą kartą pradėtas naudoti 1981 m. – ir iki šiol yra vienintelis JAV kariuomenės pagrindinis kovos tankas. Per dešimtmečius „M1“ buvo palaipsniui modernizuojamas: kariuomenė paimdavo senesnius korpusus ir bokštelius, juos išardydavo ir sumontuodavo naują įrangą.

Šiandieniniame „M1A2“ yra visi senesni patobulinimai, įskaitant didesnį ir galingesnį 120 milimetrų lygiavamzdį pabūklą „M256“. Jame taip pat yra naktinė termovizinė įranga ne tik šauliui, bet ir vairuotojui bei vadui. Nepriklausoma vado termovizoriaus sistema (CITV) leidžia pastarajam nustatyti taikinius, perduoti įsakymą juos sunaikinti šauliui ir tada greitai įvertinti, ar nėra daugiau grėsmių.

Viena iš naudingų „M1A2“ funkcijų – nuotoliniu būdu valdomas 50-o kalibro kulkosvaidis „M2“. O tanko vadui ir užtaisytojui taip pat yra įrengti kulkoms atsparūs stikliniai skydai, kurie buvo įdiegti Irako karo metu ir įtraukti į vadinamąjį „Tanko išgyvenimo mieste rinkinį“ (angl. Tank Urban Survival Kit, TUSK).

Naujas po šarvu įrengtas pagalbinis maitinimo blokas leidžia tankui „Abrams“ tiekti energiją jutikliams ir elektronikai neįjungiant dujinio turbininio variklio. Šis „tylaus budėjimo“ režimas leidžia tankui skenuoti grėsmes veikiant tyliai ir paliekant mažesnį infraraudonųjų spindulių pėdsaką.

Nusodrinto urano eksportavimo problemos

Vienas iš pirmųjų „M1“ patobulinimų buvo jo šarvai. Jungtinės Valstijos, tuo metu vis dar įsitraukusios į Šaltąjį karą, skyrė ypatingą dėmesį tanko ugnies galios ir apsaugos gerinimui. Devintojo dešimtmečio pabaigoje kariuomenė priėmė sprendimą „Abrams“ priekiniuose šarvuose įrengti nusodrintojo urano sluoksnį – šis sprendimas iki šiol turi ilgalaikių pasekmių.

Nusodrintasis uranas yra branduolinės energijos proceso metu susidarančių atliekų forma. Kad uranas būtų naudingas branduoliniuose ginkluose arba branduoliniuose reaktoriuose, neapdorota urano rūda sodrinama, išgryninant labiausiai radioaktyvų izotopą – uraną-235. Likęs mažiau radioaktyvus uranas vadinamas nusodrintuoju uranu.

Nuskurdintasis uranas yra radioaktyvus, tačiau už žmogaus kūno ribų nelaikomas pavojingu. Tačiau, kaip teigia JAV aplinkos apsaugos agentūra, „jei [nusodrintasis uranas] nuryjamas arba įkvepiamas, jis kelia rimtą pavojų sveikatai. Alfa dalelės tiesiogiai veikia gyvas ląsteles ir gali pažeisti inkstus“.

Nusodrintasis uranas, kurio kilogramas kainuoja apie 15 eurų, yra palyginti nebrangus – bet jis 2,5 karto tankesnis už plieną, todėl yra naudingas stabdant kinetinės energijos skeveldras – į strėles panašias prieštankinius sviedinius, šaudomus iš priešo tankų.

Kaip tiksliai nusodrintasis uranas naudojamas tankų šarvų matricoje, laikoma paslaptyje, o JAV vyriausybė laikosi politikos jo neeksportuoti net artimiausiems Amerikos sąjungininkams. Australijos turimi 59 tankai „M1A1 Abrams“ neturi šarvų su nusodrintuoju uranu, o nauji tankai „M1A2SepV3“ taip pat bus be jo.

Ar Ukraina vis dėlto galėtų gauti nusodrintojo urano tankų?

Į Ukrainą gabenami tankai bus pertvarkyti į tokius, kurie neturės nusodrinto urano – šis procesas užtruks kelis mėnesius. Tačiau vyksta karas, ir Ukrainos kariuomenė pavasarį pradės naujus puolimus. Ar Ukraina galėtų gauti tankus su nusodrinto urano šarvais anksčiau?

Vokietija ir kitos NATO sąjungininkės planuoja, kad pirmieji „Leopard 2“ tankai į mūšio laukus išvažiuos pavasarį. „Popular Mechanics“ teigimu, JAV vyriausybė nepasirodys itin gerai, jei „Abrams“ tankai nedalyvaus tokiose operacijose. Tuo tarpu šimtai santykinai naujų „Abrams“ tankų stovi iš anksto įrengtose technikos bazėse visame pasaulyje, įskaitant Europą – ir yra pasirengę regioniniams nenumatytiems atvejams.

Draudimas eksportuoti tankus su nusodrintuoju uranu yra politinis sprendimas. Skirtingai nei draudimas į užsienį parduoti naikintuvus „F-22 Raptor“, kas yra federaliniu įstatymu, politinis sprendimas gali būti atšauktas. Pavyzdžiui, ankstesnė JAV vyriausybės politika draudė siųsti tankus į Ukrainą. Kaip matyti iš praėjusios savaitės naujienų, politiniai sprendimai gali būti greitai pakeisti, jei padaromas pakankamas spaudimas. Jei „Abrams“ tankai liks sėdėti ant atsarginių suolelio, o visą šlovę susirinks „Leopard 2“, toks spaudimas gali atsirasti, teigia „Popular Mechanics“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.