Paaiškėjo, kokią galingos raketų sistemos versiją Rusija perdavė Baltarusijai: pažeidė ne vieną tarptautinį susitarimą

Baltarusijos gynybos ministerija oficialiai paskelbė, kad gavo balistinių raketų „R-500 Iskander“, kurių skrydžio nuotolis gali siekti 2 tūkst. km.

Baltarusijos gynybos ministerija oficialiai paskelbė, kad gavo balistinių raketų „R-500 Iskander“, kurių skrydžio nuotolis gali siekti 2 tūkst. km.<br>Wikimedia commons.
Baltarusijos gynybos ministerija oficialiai paskelbė, kad gavo balistinių raketų „R-500 Iskander“, kurių skrydžio nuotolis gali siekti 2 tūkst. km.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 3:49 PM

Baltarusijos, nusprendusios parodyti naujus ginklus, kuriuos Minskas gavo iš Rusijos, dėka paaiškėjo tiksli Rusijos perduotų operatyvinių-taktinių raketų kompleksų „Iskander“ versija.

Baltarusijos gynybos ministerija įkėlė keletą nuotraukų, pranešdama, kad Baltarusijos kariuomenė jau įvaldė „Iskander“. Kai kuriose nuotraukose aiškiai matyti transportavimo konteineris su sparnuotąja raketa „R-500“.

Šios raketos veikimo nuotolis gerokai viršija 300 km, o tai yra raketų technologijų kontrolės režimo pažeidimas. Pagal jį šalys (įskaitant Rusiją) įsipareigojo neparduoti, neperduoti ir nepadėti kurti raketų, kurių skrydžio nuotolis viršija 300 km.

Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Raketinių pajėgų ir artilerijos valdybos viršininkas Ruslanas Čechovas pranešime spaudai teigė, kad Baltarusija gavo ilgojo nuotolio raketų.

„Baltarusijos Respublika turi pakankamą „Iskander“ komplekso raketų atsargą, kuri leis atlikti bet kokią užduotį iki 500 km atstumu. Tarp Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų turimų raketinės artilerijos priemonių trūko kaip tik tokio komplekso, galinčio atlikti užduotis didesniu nei 300 kilometrų atstumu“, – sakė R.Čechovas.

Taip pat pažymėtina, kad „R-500“ veikimo nuotolis tebėra diskutuotinas, Rusijoje anksčiau buvo teigiama, kad jis yra 500 km, tuo tarpu panašių sparnuotųjų raketų „Kalibr“ veikimo nuotolis siekė daugiau kaip 2 tūkst. km.

Perduodama tokio tipo ginkluotę, Rusija faktiškai pažeidė dar vieną svarbų tarptautinį saugumo įsipareigojimą. Nors toks Kremliaus požiūris į tarptautines sutartis nėra netikėtas ir naujas, galbūt šis atvejis taps priežastimi kai kurioms Ukrainos sąjungininkėms persvarstyti savo planus dėl ilgojo nuotolio raketinės ginkluotės perdavimo Ukrainai.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?