Įspūdingiausi ukrainiečių laimėti trofėjai: amfibija, elektroninio karo sistema ir kitos įdomybės

Ukrainos ginkluotosios pajėgos nuo vasario 24 d. sunaikino daugiau nei 9000 vienetų rusiškos ginkluotės ir karinės technikos – ir čia tik tai, kas patvirtina nuotraukomis bei vaizdo įrašais. O per paskutiniąją savaitę rusai prarado dar keletą retų ir įdomių karinių vienetų.

 Per paskutiniąją savaitę rusai prarado dar keletą retų ir įdomių karinių vienetų.<br> lrytas.lt mont.
 Per paskutiniąją savaitę rusai prarado dar keletą retų ir įdomių karinių vienetų.<br> lrytas.lt mont.
Nuotraukoje, kuria pasidalijo O. Kovalenko, pavaizduotas „GAZ-3937 Vodnik“.<br> O. Kovalenko nuotr.
Nuotraukoje, kuria pasidalijo O. Kovalenko, pavaizduotas „GAZ-3937 Vodnik“.<br> O. Kovalenko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 8:47 AM

„Arktinės“ oro gynybos sistemos

Rusų užpuolikai turi ne tiek daug „arktinių“ žemė-oras raketų sistemų „9A331MDT Tor-M2DT“ – o ukrainiečių naudojami amerikietiški didelio tikslumo artilerijos sviediniai „M982 Excalibur“ leidžia efektyviai jas naikinti.

Palyginti su standartine „Tor-M2“, ši yra sukurta ant „DT-30PM“ važiuoklės, ją sudaro dvi tarpusavyje sujungtos vikšrinės transporto priemonės ir tokia sistema yra specializuota veikti atšiauriomis klimato sąlygomis – ypač Arktyje.

Nuo 2020 m. Rusijos ginkluotosios pajėgos turėjo tik 12 tokio tipo oro gynybos sistemų – ir dvi iš jų vos per tris dienas jau buvo sunaikintos Ukrainoje.

Pirmą kartą ši sistema Ukrainoje buvo pastebėta 2022 m. gruodį.

Amfibija

Dar vieną įdomų ukrainiečių karių trofėjų paviešino Ukrainos karo ir politikos analitikas Oleksandras Kovalenko. Nuotraukoje, kuria jis pasidalijo, pavaizduotas „GAZ-3937 Vodnik“ – automobilis, skirtas gabenti personalą bei krovinius ir pasižymintis amfibinėmis savybėmis.

Automobilis gali vežti 10–11 keleivių arba 1500–2500 kg krovinių, o bendra pakrautos transporto priemonės masė gali siekti 6600–7500 kg. Jos greitis kelyje yra 120 km/h, o veikimo nuotolis – 700–1000 km.

Remiantis atvirų šaltinių duomenimis, Rusijos vidaus reikalų ministerijai buvo pristatyti tik 54 šio tipo automobiliai, o nuo 2005 m. jie gaminami ir Rusijos Gynybos ministerijai.

Šarvuotis su neįprastu ginklu

Šį trofėjų Ukrainos ginkluotosios pajėgos užfiksavo netoli Vuhledaro miesto: tai šarvuota daugiafunkcė mašina „MT-LB“, kurioje sumontuotas modulis „2M-7“ su dviem 14,5 mm kulkosvaidžiais „KPV“.

Modulis pirmiausia naudojamas patrulinių katerių ir tralerių aprūpinimui ginkluote.

Reta elektroninės kovos sistema

Žemiau esančioje nuotraukoje – Ukrainos pajėgų užgrobtas rusiškas elektroninės kovos ir žvalgybos kompleksas „RB-341V Leer-3“. Ši sistema yra itin reta, nuo jos gamybos pradžios 2015 m. buvo pagamintas tik labai ribotas tokių kompleksų kiekis. Tiesą sakant, ši sistema pirmą kartą buvo pastebėta Ukrainoje tik 2018 m., per Rusijos ir Ukrainos pajėgų kovas Donbase.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.