Ukrainoje rasta sudužusi naujausia slapta Rusijos sparnuotoji raketa

Naujai Rusijos raketų smūgių bangai užgriuvus šalies miestus, Vinicos srityje buvo aptikta nauja slapta rusiškos sparnuotosios raketos versija.

 „Defense Express“ nuotr.
 „Defense Express“ nuotr.
 Elektrooptinė orientavimo sistema.<br> „Defense Express“ nuotr.
 Elektrooptinė orientavimo sistema.<br> „Defense Express“ nuotr.
 Priešlėktuvinių priemonių gaudyklės sistema.<br> „Defense Express“ nuotr.
 Priešlėktuvinių priemonių gaudyklės sistema.<br> „Defense Express“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 3:08 PM

Pasak „Defense Express“, Ukrainos karinės oro pajėgos paviešino filmuotą medžiagą, kurioje matyti palyginti nepažeistos rusiškos sparnuotosios raketos „Kh-101“, kurioje buvo įrengta elektrooptinė orientavimo ir priešlėktuvinių priemonių gaudyklės sistemos (angl. decoy flare), liekanos.

„Kh-101“ yra vis dar kuriama pažangi sparnuotoji raketa, kuri, tikimasi, ilgainiui pakeis sovietų gamybos „Kh-55“.

„Kh-101“ pasižymi 400 kg sveriančia įprastine kovine galvute, bent jau daline „nematomumo“ technologija, dideliu ikigarsiniu greičiu ir skrydžio nedideliame aukštyje profiliu. Įprastine ginkluote apginkluota „Kh-101“ taip pat vadinama rusiškuoju JAV oro pajėgų sparnuotosios raketos „AGM-129“ atitikmeniu.

Naujojoje sparnuotosios raketos versijoje įrengta nukreipimo sistemų nuskaitymo sistema, padedanti nustatyti raketos buvimo vietą. Tai skaitmeninė sistema, skirta nukreipti raketas realiuoju laiku, vietos nustatymui naudojant kamerą.

Orientavimo sistema gali vizualiai identifikuoti taikinius – o ne tiesiog atakuoti iš anksto apskaičiuotas koordinates. Pranešama, kad ji koreliuoja išsaugotą vaizdą ir po raketa esančio reljefo nuotrauką, kad nustatytų savo padėtį.

Kitoje „Kh-101“ nuotraukoje matoma sekcija su priešlėktuvinių priemonių išskleidimo sistema, kuri skirta įveikti infraraudonųjų spindulių ir radijo dažnių taikymosi sistemas naudojančias raketas. Kai orlaivio jutikliai aptinka grėsmę, sistema automatiškai paleidžia radijo dažnio ir infraraudonųjų spindulių gaudykles, ir jomis sunaikina atskriejančias raketas.

„Tačiau lieka neaiški tokių modulių su šiluminėmis gaudyklėmis naudojimo logika. Kadangi norint aptikti raketų su infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvutėmis paleidimą, būtina įrengti masyvią sistemą su stebėjimo kameromis. Be šios sistemos automatiniu režimu leisti gaudykles neįmanoma“, – sakoma pranešime.

Pažangus sparnuotųjų raketų savęs apsaugojimo komplektas rusams yra labai svarbus vykdant užduotis sudėtingomis šiuolaikinėmis sąlygomis.

Masiniai raketų smūgiai Ukrainai vis dar nepasiekė Maskvos deklaruojamų tikslų, todėl rusų inžinieriai stengiasi pagerinti savo raketų efektyvumą ir padidinti misijos sėkmės tikimybę vėlesnių apšaudymų metu.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.