Įspūdingi ir reti kadrai: parodė, kaip sovietinių tankų dvikovoje ukrainiečiai sumala į miltus rusų tanką

Retame vaizdo įraše iš fronto linijos matyti, kaip vienas iš atnaujintų sovietinių laikų Ukrainos tankų įveikia vieną iš naujesnių Rusijos priešininkų.

 Asociatyvinė nuotr.: Ukrainos tankas apšaudo Rusijos pozicijas netoli Kreminnos, Luhansko srityje, 2023 m. sausio 12 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Asociatyvinė nuotr.: Ukrainos tankas apšaudo Rusijos pozicijas netoli Kreminnos, Luhansko srityje, 2023 m. sausio 12 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-09 09:44

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip Ukrainos tankas „T-64BV“ ir Rusijos tankas „T-72B3“ susiduria mirtinoje dvikovoje Ukrainos rytuose. Nepaisant to, kad ukrainiečių karo mašina senesnė, rusų priešininką ji sunaikina vienu šūviu.

Kovą užfiksavo ukrainiečių dronas. Sugriauto miesto pakraštyje ukrainiečių tankas važiuoja keliu tiesiai į rusų tanką. Nesustodamas ukrainiečių tankas paleidžia šūvį į priešininką. Po tiesioginio pataikymo rusų „T-72B3“ sprogsta.

Techniniu požiūriu Rusijos tankai dažnai yra naujesni ir pažangesni už Ukrainos tankus – tačiau Ukrainos įgulos pergalė liudija ne tik apmokymų kokybę, bet ir inžinierių bei mechanikų įgūdžius, kurie daugelį senesnių, sovietmečiu sukurtų modelių patobulino ir pavertė tokiomis karo mašinomis, kokias dabar turi Ukraina.

Atnaujinti ar pirkti naujus?

Po 2014 m. Rusijos užpuolimo Kijevas padėjo siekti modernizuoti savo kariuomenę – todėl, kaip teigiama Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto (angl. Royal United Services Institute, RUSI) ataskaitoje apie pirmuosius kelis karo mėnesius, Ukrainos karinė vadovybė turėjo apsispręsti, ar pirkti naują šarvuočių batalioną – apie 50 tankų – ar modernizuoti net keturis senesnių tankų batalionus – nes tai buvo galima padaryti už tą pačią kainą.

Buvo pasirinktas pastarasis variantas ir Ukraina atnaujino dalį savo „T-64“ bei „T-72“ tankų. Į modernizavimo paketus be kitų patobulinimų buvo įtrauktos skaitmeninės radijo stotys, vidinių ryšių ir navigacinės sistemos, šiluminiai taikikliai ir modifikuota dinaminė apsauga.

Nuo tų laikų Vakarai padėjo Ukrainai modernizuoti dar daugiau senstančių sovietinių tankų.

Tačiau 2022 m. vasario pabaigoje Rusijos invazinėse pajėgose buvę 2800 „kovai paruošti tankai“ skaičiumi gerokai viršijo Ukrainos kariuomenės turimus maždaug 900 tankų.

Daugelis abiejų kariaujančių pusių tankų yra tų pačių modelių ir turi panašių pažeidžiamumų – ir vienas iš jų ryškiai pasireiškė pirmaisiais karo mėnesiais.

Sovietų ir rusų gamybos tankai suprojektuoti trims įgulos nariams – vairuotojui, šauliui ir vadui. Vietoje užtaisytojo juose įrengta automatinė užtaisymo sistema, ir tanko šaudmenys saugomi bokštelyje.

Esant ribotai bokštelio apsaugai ir sviedinius laikant šalia, priešo ugnis gali lengviau detonuoti tanke saugomą amuniciją, sukeldama efektą, dėl kurio bokštelis nuplėšiamas ir išsviedžiamas į dangų.

Vakarietiški tankai suprojektuoti su sandariomis šaudmenų laikymo vietomis ir ketvirtuoju įgulos nariu, kuris sviediniais užtaisinėja pabūklą.

Daugiau pergalių, geresni ginklai

Ukraina jau seniai prašo naujesnių, pažangesnių Vakarų šalyse pagamintų tankų, kurie pakeistų senesnius sovietinius tankus – kai kurie iš pastarųjų senesni už juos naudojančius karius, tačiau prieš karą buvo finansinių ir logistinių apribojimų, nulėmusių Ukrainos galimybes įsigyti ginklus.

Prasidėjus karui, dėl Rusijos spaudimo Kijevas ir jo rėmėjai daugiausia dėmesio skyrė ginklams, kurie buvo gerai pažįstami Ukrainos kariams ir galėjo būti naudojami iš karto (pavyzdžiui, sovietinės kilmės sraigtasparniams „Mi-17“ ir tankams „T-72“) arba kuriuos būtų lengviau integruoti (pavyzdžiui, šarvuotiems transporteriams „M113“, senesnėms priešlėktuvinės gynybos sistemoms ir žemesnių technologijų dronams).

Tačiau vasaros pabaigoje ir rudenį Ukraina perėmė iniciatyvą ir privertė Rusijos kareivius trauktis. Mūšio laukas iš esmės stabilizavosi, ir dabar Ukraina gali sau leisti siųsti dalį karių mokytis sudėtingesnėms operacijoms naudoti sudėtingesnę ginkluotę.

Dabar Ukrainos kariai pradėjo mokytis jungtinių ginkluotųjų pajėgų operacijoms, kurioms reikia koordinuoti orlaivių, sausumos kariuomenės, artilerijos ir šarvuotųjų pajėgų veiksmus, taip pat pradėjo arba netrukus pradės mokytis naudotis kitais ginklais, įskaitant JAV pagamintą oro erdvės gynybos sistemą „Patriot“ ir vakarietiškus šarvuočius.

JAV gaminami „Abrams“, vokiečių sukurti „Leopards“ ir Didžiojoje Britanijoje gaminami „Challenger 2“ – tai pirmieji sunkieji vakarietiški tankai, kuriuos pastarosiomis savaitėmis buvo pažadėta perduoti Ukrainai.

Nepaisant vis dažniau pasigirstančių ginčų dėl tankų reikšmės šiuolaikiniuose mūšių laukuose, tiek Rusija, tiek Ukraina tankus naudoja efektyviai ir nuolat jais remiasi, kad pralaužtų priešininko gynybą – net ir išplitus prieštankiniams ginklams.

Ukraina teigia sunaikinusi arba perėmusi daugiau kaip 3000 rusiškų tankų – nors atvirų šaltinių tyrimų agentūra „Oryx“ vizualiai patvirtino tik apie 1600 iš jų.

Sausio 25 d. duomenimis, nuo 2022 m. vasario 24 d., kai Rusija užpuolė Ukrainą, JAV skyrė daugiau kaip 27,1 mlrd. dolerių paramos Ukrainai – iš viso mažiau nei 5 proc. JAV gynybos biudžeto – tačiau tai padėjo sunaikinti tūkstančius Rusijos tankų, šarvuočių ir artilerijos pabūklų.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.