A. Armonaitė: „Vokietijai gali būti naudinga mūsų viešojo sektoriaus skaitmeninimo patirtis“

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė šiandien Vilniuje susitikusi su Vokietijos skaitmeninimo ir susisiekimo ministru dr. Volkeriu Wissingu pristatė Lietuvos patirtį konsoliduojant viešojo sektoriaus informacinių technologijų infrastruktūrą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė šiandien Vilniuje susitikusi su Vokietijos skaitmeninimo ir susisiekimo ministru dr. Volkeriu Wissingu pristatė Lietuvos patirtį konsoliduojant viešojo sektoriaus informacinių technologijų infrastruktūrą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė šiandien Vilniuje susitikusi su Vokietijos skaitmeninimo ir susisiekimo ministru dr. Volkeriu Wissingu pristatė Lietuvos patirtį konsoliduojant viešojo sektoriaus informacinių technologijų infrastruktūrą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 10:46 AM

2020–2022 m. į šalies informacinių technologijų infrastruktūros konsolidavimą įtrauktos 99 valstybės institucijos, o artimiausiu metu į šį procesą planuojama įtraukti dar ne mažiau kaip 60 valstybės institucijų.

„Su partneriais iš Vokietijos dalinamės abipuse patirtimi apie viešojo sektoriaus skaitmeninimo projektus, su tuo susijusius iššūkius ir naudą visuomenei. Susiduriame su skirtingais iššūkiais, turime ko pasimokyti vieni iš kitų, todėl tokie susitikimai yra labai naudingi. Lietuvoje siekiame sukurti tvirtą skaitmeninį pagrindą viešajam sektoriui, kad jis pateisintų visuomenės lūkesčius, būtų sukurtos geresnės sąlygos verslui, išaugtų jo konkurencingumas ir sumažėtų valstybės išlaidos“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė.

Iš praėjusį rudenį Ekonomikos ir inovacijų ministerijos paskelbto 1 mlrd. eurų investicijų plano ekonomikai skatinti iki šių metų pabaigos valstybės institucijų ir įstaigų paslaugoms skaitmeninti numatyta 115,26 mln. eurų.

Taip pat suplanuoti 35 mln. eurų lietuvių kalbos technologinių išteklių, reikalingų kuriant dirbtinio intelekto sprendimus, sukūrimui. Skaitmeniniai kalbos ištekliai bus pritaikyti pažangiems technologijų sprendimams ir užtikrins dirbtiniu intelektu pagrįstų paslaugų prieinamumą visuomenei – rinkoje dominuojančių virtualių asistentų, kalbos robotų, išmaniųjų namų sistemų ir kt.

Europos Komisijos (EK) kasmet skelbiamoje Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso (DESI) ataskaitoje Lietuvos vertinimas pernai viršijo bendrą Europos Sąjungos vidurkį – Lietuva užėmė 14-tą vietą. EK vertinimu, labai gerų rezultatų Lietuva pasiekė skaitmeninių viešųjų paslaugų srityje, kur jos vertinimo rodikliai beveik du kartus viršija ES vidurkį, ir čia Lietuva iš 12 pakilo į 10 vietą.

Pagal užsibrėžtą tikslą Lietuva 2025 metais siekia būti 10-oje vietoje DESI ataskaitoje, o įgyvendinus planuojamas reformas 2030 metais – 7-oje vietoje.

Tikimasi, kad, sėkmingai įgyvendinus numatytas priemones, iki 2030 metų daugiau kaip 80 proc. mūsų šalies valstybės institucijų gaus konsoliduotas informacinių technologijų paslaugas.

Savo pasiekimais šioje srityje mūsų šalis jau lenkia daugelį ES valstybių. Lietuvos skaitmeninimas yra ilgalaikis ir nuoseklus procesas, esantis tarp strateginių valstybės plėtros tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.