Įvertino, kiek truktų apmokyti ukrainiečius naudotis naikintuvais „F-16“

Priklausomai nuo mokymo programos laipsniškumo, Ukrainos aviacijos perėjimas prie vakarietiškų naikintuvų gali užtrukti ilgiau nei kelis mėnesius.

 Priklausomai nuo mokymo programos laipsniškumo, Ukrainos aviacijos perėjimas prie vakarietiškų naikintuvų „F-16“ gali užtrukti ilgiau nei kelis mėnesius.<br> 123rf nuotr.
 Priklausomai nuo mokymo programos laipsniškumo, Ukrainos aviacijos perėjimas prie vakarietiškų naikintuvų „F-16“ gali užtrukti ilgiau nei kelis mėnesius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-17 20:30

Portalas „Drive“ pabandė įvertinti, kiek gali užtrukti Ukrainos pilotų rengimo naikintuvams „F-16“ procesas tuo atveju, jei politinis sprendimas perduoti tokius lėktuvus vis dėlto bus priimtas.

Vienareikšmio atsakymo rasti nepavyko, nes viskas priklauso nuo programos pobūdžio, pagal kokią Ukrainos dangaus gynėjai įsisavins „F-16“.

Visas studijų kursas gali trukti iki 9 mėnesių. Pirmosios 4 savaitės yra akademinis mokymas, kurio metu pilotai teoriškai mokosi „F-16“ lėktuvo sistemų ir veiksmų avarijos atveju algoritmo. Kitame etape kadetai turi praeiti 8 užsiėmimus treniruokliu, kai praktikuojasi „skrydį pagal prietaisus“ ir praktinius veiksmus avarinėse situacijose.

Po šių etapų kadetai turi atlikti keturis skrydžius dviviečiu „F-16D“ su instruktoriumi – ir tik tada pereiti prie savarankiškų skrydžių naikintuvu.

Po to turėtų įvykti dar 60 skrydžių, kurių metu būtų treniruojamasi smogti raketomis „oras-oras“, taip pat naudoti ginklus antžeminių taikinių naikinimui ir vykdyti skrydžius naktį. Ir tik po tokio ilgo mokymo kurso pilotas laikomas pasirengusiu naudoti „F-16“.

Teoriškai mokant Ukrainos pilotus įmanoma pasinaudoti galimybe, kurią siūlo Formalūs mokymo padaliniai (angl. Formal Training Units, FTU): kursais patyrusiems pilotams, kurie jau turi nemažai skraidymo vakarietiškais orlaiviais patirties.

FTU kursas trunka 69 dienas, į kurias įeina 210 akademinių valandų teorinio mokymo, iki 20 mokymų treniruoklyje, 6 skrydžiai, skirti „F-16“ pilotavimo įgūdžiams įvaldyti, 10–15 skrydžių, skirtų naudoti raketas „oras-oras“, ir 6–9 skrydžiai, skirti naudoti smogiamuosius ginklus prieš antžeminius taikinius.

„Suspausti“ FTU kurso į mažiau nei 69 dienas neįmanoma – nes pilotai ir taip mokosi be laisvų dienų, ir pilotas jau turi turėti vakarietiškų naikintuvų pilotavimo patirties. Deja, Ukrainos pilotai kol kas neatitinka pastarojo kriterijaus.

Vienas iš JAV karinių oro pajėgų pilotas „The Drive“ teigė, kad teoriškai FTU kursų infrastruktūra leistų vienu metu priimti ne mažiau kaip 12 Ukrainos pilotų, kurie galėtų mokytis mažiausiai 3 mėnesius. Bet net ir tokio intensyvaus mokymo kurso vis tiek nepakaks, kad būtų atskleistas visas „F-16“ potencialas.

Tačiau kaip toliau teigiama, realiai „F-16“ pilotų mokymo kurso trukmei įtakos turės mažiausiai du veiksniai. Pirmasis – kokią šių naikintuvų naudojimo koncepciją Ukrainai pasiūlys JAV partneriai. Pačiose JAV vis dar manoma, kad dėl gausių oro gynybos priemonių abiejose fronto linijose ne tik rusų, bet ir Ukrainos aviacijos panaudojimo galimybės yra ribotos.

Antrasis veiksnys – kokia ginkluotė bus tiekiama Ukrainai. „The Drive“ įspėja, kad JAV paprastai atsargiai žiūri į oro raketų „AIM-120 AMRAAM“ priskyrimą būtent „F-16“ (kurias Ukraina vis dar naudoja su oro gynybos sistema NASAMS). O smogiamosios ginkluotės, skirtos „F-16“, sąrašas apskritai gali apsiriboti aviacinėmis bombomis JDAM – o sovietiniai „MiG-29“ ir „Su-27“ ir toliau naudos „AGM-88 HARM“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.