Ukraina gaus mažiau tankų „Leopard 2“ nei žadėta

Ukraina gaus mažiau „Leopard 2“ tankų – tai po vasario 15 d. Briuselyje įvykusio susitikimo su kolegomis iš NATO pažymėjo Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas.

Vokiečių tankas „Leopard 2A6“.<br> Wikimedia commons.
Vokiečių tankas „Leopard 2A6“.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2023, 8:43 AM, atnaujinta Feb 17, 2023, 8:44 AM

Pasak jo, Vakarų sąjungininkams problematiška surinkti du pilnus „Leopard 2“ tankų batalionus ir išsiųsti juos į Ukrainą, kaip buvo žadėta.

Vokietija ir Portugalija yra vienintelės dvi šalys, kurios pažadėjo siųsti „Leopard 2A6“ į Ukrainą: Berlyno vyriausybė pažadėjo atsiųsti 14 tankų, o Portugalija – tris. „Mes nepasieksime bataliono dydžio“, – sakė B.Pistoriusas.

Kaip teigia Vokietijos gynybos ministras, Lenkija surinko apie 30 vienetų senesnės „Leopard 2“ versijos tankų, kurių beveik užtektų standartiniam Ukrainos batalionui, kurį sudaro 31 tankas. Tačiau daugelis iš jų yra prastos būklės ir juos reikia remontuoti, kad būtų galima dislokuoti. Ministras pridūrė, kad šie tankai į Ukrainą atvyks tik balandžio pabaigoje.

Sausio pabaigoje Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Vokietija ir jos sąjungininkai Ukrainai greitai suformuos du pagrindinių kovos tankų batalionus, o Jungtinės Valstijos pažadėjo atsiųsti 31 „M1 Abrams“ tanką.

Vasario 14 d. JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas įvardijo šalis, kurios pradėjo rengtis tiekti Ukrainai „Leopard 2“ – arba įsipareigojo tai daryti.

Nyderlandai, Danija ir Vokietija sutiko bendradarbiauti, kad iš pramoninių sandėlių Vokietijoje Ukrainai būtų pristatyta apie šimtas tankų „Leopard 1“.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas po susitikimo su savo kolega iš Vokietijos Kijeve pranešė, kad iki metų pabaigos Ukraina turėtų gauti 80 tankų „Leopard 1“, o pirmosios dvi dešimtys turėtų būti atgabentos „iki vasaros“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.