Rusai Mariupolyje daro lygiai tą patį, ką darė naciai

Vienu iš deklaruotų Rusijos motyvų pulti Ukrainą buvo šalies „denacifikacija“. Ironiška tai, kad rusų okupantai patys elgiasi identiškai naciams.

 Okupantai iš Priazovskio valstybinio universiteto bibliotekos fondų išmeta knygas. Vėliau jos bus sunaikintos vėliau, prane6a Mariupolio taryba.<br> Wikimedia commons / Mariupolio tarybos nuotr, lrytas.lt mont.
 Okupantai iš Priazovskio valstybinio universiteto bibliotekos fondų išmeta knygas. Vėliau jos bus sunaikintos vėliau, prane6a Mariupolio taryba.<br> Wikimedia commons / Mariupolio tarybos nuotr, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2023, 11:58 AM

Ukrainietiškas Mariupolio miesto tarybos kanalas „Telegram“ tinkle pasidalino niūria nuotrauka ir žinute.

„Okupantai iš Priazovskio valstybinio universiteto bibliotekos fondų išmeta knygas. Vėliau jos bus sunaikintos vėliau. Taip, kaip darė naciai per vokiečių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais.

Rusai pasirodė esą gerais jų mokiniais. Jie vadovaujasi draudimo, naikinimo ir perdirbimo principais. Viskas, kad sunaikintų kitą kultūrą ir intelektinį paveldą. Istorija kartojasi, bet dabar okupantai yra rusai“, – rašoma žinutėje, kur taip pat pateikiamos iliustruojančios nuotraukos.

Nacistinis knygų deginimas buvo Vokietijos studentų sąjungos (vok. Deutsche Studentenschaft, DSt) vykdyta kampanija, kurios metu XX a. trečiajame dešimtmetyje nacistinėje Vokietijoje ir Austrijoje buvo iškilmingai deginamos knygos.

Buvo deginamos tos knygos, kurios laikytos ardomosios arba atspindinčios nacizmui prieštaraujančias ideologijas. Tarp jų buvo žydų, pusiau žydų, komunistų, socialistų, anarchistų, liberalų, pacifistų, seksologų ir kitų sričių autorių knygos.

Iš pradžių buvo deginamos Karlo Markso ir Karlo Kautskio knygos, tačiau vėliau buvo deginama labai daug autorių, įskaitant Albertą Einšteiną, Heleną Keller, rašytojus prancūzų ir anglų kalbomis. Buvo naikinamos faktiškai bet kokios su nacių ideologija nesuderinamos knygos.

Vykdydami kultūrinio genocido kampaniją, naciai masiškai degino knygas ir okupuotose teritorijose – pavyzdžiui, Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.