Atkastas seniausias pasaulyje nuleidžiamas klozetas – mokslininkai buvo nustebinti

Archeologai Kinijoje atrado nuleidžiamą klozetą, kuris greičiausiai yra vienas seniausių kada nors aptiktų, praėjusią savaitę pranešė Kinijos valstybinė naujienų agentūra.

Archeologai Kinijoje atrado nuleidžiamą klozetą, kuris greičiausiai yra vienas seniausių kada nors aptiktų.<br>China.org.cn nuotr.
Archeologai Kinijoje atrado nuleidžiamą klozetą, kuris greičiausiai yra vienas seniausių kada nors aptiktų.<br>China.org.cn nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2023, 8:56 AM

Kasinėdami rūmų griuvėsius Yueyang mieste, Kinijos socialinių mokslų akademijos Archeologijos instituto mokslininkai atradę tokį klozetą nustebo.

Apskaičiuota, kad klozetas yra 2200–2400 metų senumo. Radinys stebina, nes iki šiol buvo manoma, kad klozetai su nuleidžiamu vandeniu buvo išrasti Viktorijos laikų Anglijoje.

Klozeto dubuo, kitos sulūžusios dalys ir vamzdis, kuris vedė į lauko duobę, buvo aptikti praėjusią vasarą. Tikėtina, kad „prabangiu daiktu“ būtų naudojęsi tik aukšto rango rūmų, rastų Kinijos Šaansi provincijoje, nariai, dienraščiui „China Daily“ sakė Kinijos socialinių mokslų akademijos Archeologijos instituto tyrėjas Liu Rui, priklausęs kasinėjimų komandai.

Jis pridūrė, kad tarnai greičiausiai kaskart, kai buvo pasinaudojama klozetu, į jį vėl būdavo įpilama vandens. „Nuleidžiamas tualetas yra konkretus įrodymas, kokią svarbą senovės kinai teikė sanitarijai“, – sakė L.Riu. – Tai pirmas ir vienintelis kada nors Kinijoje iškastas tualetas su nuleidžiamu vandeniu. Visi, buvę radimvietėje, nustebo“.

Archeologai dabar analizuoja iš aptikto tualeto paimtus dirvožemio mėginius, tikėdamiesi išsiaiškinti, ką tuo metu valgė žmonės, rašo laikraštis „China Daily“. Didesnės apimties archeologiniai kasinėjimai rūmuose suteikia „didelę vertę tiriant senovės dinastijų sostinių išsidėstymą“, sakoma instituto pranešime spaudai.

Parengta pagal „Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.