Rusijoje pastebėti paslaptingi dronai-kamikadzės

Sprogmenis gabenančių dronų liekanos atrodo labai panašios į neginkluoto tipo dronus, kurie anksčiau buvo pastebėti Ukrainos tarnyboje.

Pranešama, kad Rusijoje, Belgorodo srityje, nukrito trys savadarbiai dronai-kamikadzės.<br>„War Monitor“ nuotr.
Pranešama, kad Rusijoje, Belgorodo srityje, nukrito trys savadarbiai dronai-kamikadzės.<br>„War Monitor“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 8:35 AM

Detalių kol kas nedaug, tačiau pranešama, kad Rusijoje, Belgorodo srityje, nukrito trys savadarbiai dronai-kamikadzės. Sprendžiat iš drono nuotraukų, tai gali būti Ukrainos naudoti dronai, kurie buvo ginkluoti pridėjus Didžiosios Britanijos tiekiamų sprogstamųjų užtaisų.

Nuo 2022 m. balandžio mėn. ne kartą pranešta, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos smogė taikiniams Belgorode daugiausia naudodamos dronus.

Pranešimuose, kurie dar nėra patvirtinti, cituojamas Belgorodo gubernatorius, kuris teigia, kad regiono sostinėje pirmdienį nukrito trys bepiločiai orlaiviai. Papildomuose pranešimuose, kurie taip pat dar nepatvirtinti, teigiama, kad Rusijos priešlėktuvinė gynyba galėjo juos numušti iš dangaus arba bent jau bandė tai padaryti.

Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti, kaip atrodo bent vienas iš bepiločių orlaivių, skrendančių virš Belgorodo, taip pat bent du atskiri nuolaužų rinkiniai. Neaišku, kokie galėjo būti dronų taikiniai. Šiuo metu taip pat nėra jokių pranešimų apie padarytą žalą ar aukas.

Tiksli dronų konstrukcija ir kilmė taip pat kol kas nėra aiški. Spėliojama, kad tai iš tikrųjų galėjo būti Rusijos dronai, kurie sudužo pakeliui į Ukrainą – tačiau kol kas nėra jokių tai patvirtinančių įrodymų.

Tačiau yra užuominų, kad tai iš tikrųjų Ukrainos savadarbiai dronai. „The War Zone“ teigimu, dronų nuolaužų nuotraukose matyti drono V formos uodegos dalis, primenanti Ukrainos pajėgų mokymuose rytinėje šalies dalyje užfiksuotų dronų uodegą. Tačiau, remiantis vien šiais panašumais, teigti, kad tai Ukrainos dronai, negalima: tai nėra visiškai unikali drono konfigūracija, yra įvairių gamybinių konstrukcijų, taip pat savadarbių, turinčių panašių savybių.

Vis dėl to, tarp Zaporožės nuotraukoje matomo drono ir Belgorode rastų drono nuolaužų yra ir daugiau panašumų. Tarp jų – tai, kas atrodo kaip išlenkti pagrindinių sparnų antgaliai.

Kitose nuotraukose, kuriose, kaip pranešama, matomos Belgorode sudužusių dronų nuolaužų dalys, matyti, balti stačiakampiai sprogstamieji užtaisai. Taip pat baterijos, kurios galėjo būti naudojamos maitinti įvairias sistemas (įskaitant detonatorių).

Sprogstamieji užtaisai pažymėti „L23A1“ ir „PE8“ – o tai dar labiau gali rodyti, kad dronai yra ukrainietiškos kilmės, nes tai Didžiosios Britanijos kariuomenės tarnyboje naudojami sprogstamieji užtaisai, o JK vyriausybė buvo viena svarbiausių karinės pagalbos Ukrainai tiekėjų, kurios tiekimas prasidėjo dar prieš Rusijos plataus masto invaziją.

Ukraina aktyviai naudojasi bepiločiais orlaiviais, paverstais į improvizuotus ginklus, įskaitant tokius, kuriais galima smogti taikiniams dideliais atstumais. Prieš kitus taikinius Rusijoje ir Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose buvo naudojami modifikuoti komerciniai nuotoliniu būdu valdomi orlaiviai ir į raketas panašūs sovietinių laikų žvalgybiniai dronai, kuriuose vietoj kamerų buvo sumontuotos kovinės galvutės.

Panašu, kad Belgorode nukritę bepiločiai orlaiviai atrodo daug mažiau atsparūs nei kita ilgesnio nuotolio improvizuota aviacinė amunicija, tačiau tokie dronai gali būti prasmingi dėl kelių priežasčių. Visų pirma, mažesnės konstrukcijos dronus gali būti sunkiau aptikti ir numušti.

Be to, atsižvelgiant į tai, kad Belogorodas yra netoli Ukrainos sienos – regiono sostinė nuo jos nutolusi tik apie 30 km – smūgiams į ten esančius taikinius nebūtinai reikalingos itin didelio nuotolio sistemos. Todėl naudojant mažesnius, mažiau pajėgius bepiločius orlaivius būtų galima išsaugoti ilgesnio nuotolio dronų tipus, kad juos būtų galima panaudoti prieš giliau Rusijoje esančias vietoves arba Rusijos okupuotas Ukrainos teritorijas, kurias sunku pasiekti.

Naudojant mažesnio galingumo ir tikriausiai pigesnius bepiločius orlaivius smūgiams į taikinius Belgorode, Ukrainos pajėgos galėtų padidinti tokių operacijų kiekį. Šį kartą bepiločiais orlaiviais bandyta smogti praėjus vos keturioms dienoms po to, kai Belgorodo mieste kilo didelis gaisras, kuris galėjo būti Ukrainos raketų arba bepiločių orlaivių smūgių pasekmė. Nepatvirtintais duomenimis, šis gaisras kilo šaudmenų sandėlyje.

Ukrainos galimybė vykdyti smūgius Rusijos teritorijoje turi ir praktinės vertės, teigia „The War Zone“. Smūgiai logistikos mazgams – ypač pasienio teritorijose – gali turėti realios įtakos Rusijos kariuomenės gebėjimui palaikyti savo operacijas Ukrainos viduje.

Smūgiai Rusijos viduje taip pat priartina karą prie eilinių rusų, o tai turi savo poveikį. Sausį pasirodė pranešimų, kad Rusijos kariuomenė Belgorodo srityje įrengė naują gynybinę liniją, esančią už daugybės kilometrų nuo sienos. Dėl to bent vienas kaimas atsidūrė ne toje naujojo „fronto“ pusėje, todėl gyventojai skundėsi, kad liko be jokios apsaugos.

Nepaisant to, dronai, kurie, kaip pranešama, buvo numušti Belgorode, atrodo dar vienas pavyzdys, kaip neginkluotą drono tipą paversti ginkluotu.

Parengta pagal „The Drive / The War Zone“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.