Ar amžius daro įtaką, kaip saugome failus? Apklausa rodo, kad taip

Duomenų saugumo įmonės „NordLocker“ atlikta apklausa atskleidžia, jog Z kartos atstovai (gimę nuo 1997 iki 2012 m.) yra kur kas mažiau organizuoti tvarkydami savo skaitmeninę nuosavybę. Lyginant su vyresniosios kartos atstovais, Z karta net du su pusę kartų rečiau sistemina failus, kurdami ir naudodami atskirus aplankus. Beveik 50 proc. jaunesnės kartos atstovų tiesiog palieka failus darbalaukyje ir nesivargina jų rūšiuoti specifiniuose aplankuose, o savo failų nesistemina tik 18,7 proc. kūdikių bumo atstovų (gimusių 1946–1964 m.).

 Jaunesniosios kartos atstovai linkę dažniau atsikratyti nereikalingų failų, tačiau nesivargina jų sisteminti<br> 123rf nuotr.
 Jaunesniosios kartos atstovai linkę dažniau atsikratyti nereikalingų failų, tačiau nesivargina jų sisteminti<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 10:01 AM

Failų paieškos būdai taip pat skiriasi

Dar viena įdomi įžvalga — skirtingo amžiaus vartotojai skirtingai ieško ir savų failų. Kaip bebūtų keista, vyresniosios kartos atstovai tiksliai atsimena, kur išsaugojo savo failus, o jaunimas tiesiog naudoja paieškos funkciją. Net 45 proc. Z kartos atstovų naudojasi paieškos langu, kuomet reikia rasti reikalingą failą. Tuo tarpu paieškos pagalba naudojasi vos 27,3 proc. vyresnių, 59–77 metų amžiaus asmenų.

Pasak failų šifravimo įrankio ​​„NordLocker“ technologijų vadovo Tomo Smalakio, failų sisteminimas jau nebemadingas, kadangi paieškos algoritmai tampa nepaprastai pažangūs ir jau plačiai naudojami beveik visose skaitmeninėse platformose. ​​„Google mus visus jau išmokė naudotis stebuklinguoju paieškos laukeliu, kuris mums pateikia reikalingą informaciją vos įvedus užklausą. Pastebėjome, jog vartotojai tikisi lygiai tokio paties funkcionalumo visuose naujai kuriamuose produktuose,“ sako Tomas Smalakys.

Karta Z akyliau stebi nebereikalingus failus

Apklausa taip pat atskleidė, kad Z karta yra kur kas organizuotesni, kuomet reikia trinti nebereikalingus failus. Tiesą sakant, net 22,5 proc. jaunesniosios kartos atstovų šalina nebenaudojamus failus kiekvieną savaitę, tačiau vos 5,6 proc. vyresnio amžiaus žmonių trina failus taip dažnai. Vietoje to, vyresniosios kartos atstovai mieliau šalina nereikalingą informaciją tik retkarčiais (35,6 proc.).

Kodėl svarbu tinkamai sisteminti savo failus?

T.Smalakys pabrėžia teisingų skaitmeninių įpročių ir failų sisteminimo svarbą:

„Labai svarbu žinoti, kokius failus sugome savo kompiuteryje ir kokius duomenis jame kaupiame tam, kad būtume tikri, jog deramai apsaugome pačią jautriausią informaciją bei kontroliuojiame prieigą prie jos.“

Tai yra svarbu dar ir todėl, jog mūsų skaitmeniniai įpročiai dažnai atsikartoja ir darbo aplinkoje. „Pastebėjome, kad žmonės netgi naudoja tuos pačius slaptažodžius ir asmeninėse ir darbo paskyrose, eksploatuoja tuos pačius prietaisus, ir valdo savo jautriausią informaciją vienodai, nepriklausomai nuo to, ar tai būtų asmeniniai ar darbiniai duomenys. Ir, nors kibernetinės atakos yra pavojingos tiek vienu tiek kitu atveju, verslai puolami dažniau, nes internetiniai nusikaltėliai tikisi iš jų didesnio uždarbio.“

Jautriausiai informacijai apsaugoti, ekspertas rekomenduoja naudoti šifruotų failų saugyklą. Joje ne tik lengvai kaupsite savo failus, bet ir jausitės saugūs, kadangi visa informacija yra visiškai užkoduota – ją pasieksite tik jūs. Tokius būdu, net jei programišiai gauna prieigą prie vartotojo įrenginio, jame saugomi duomenys lieka neprieinami.

2022 m. lapkričio mėnesį buvo apklausta daugiau nei 1000 skirtingų lyčių ir amžiaus asmenų JAV apie jų failų sisteminimo įpročius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.