Pirmoji šalis, kurią valdyti padės dirbtinis intelektas

Rumunijos ministras pirmininkas Nicolae Ciucă trečiadienį nustebino savo ministrų kabinetą, pristatydamas jam naują narį – dirbtinį intelektą.

 Rumunijos ministras pirmininkas Nicolae Ciucă trečiadienį nustebino savo ministrų kabinetą, pristatydamas jam naują narį – dirbtinį intelektą.<br> 123rf / AFP iliustr., lrytas.lt mont.
 Rumunijos ministras pirmininkas Nicolae Ciucă trečiadienį nustebino savo ministrų kabinetą, pristatydamas jam naują narį – dirbtinį intelektą.<br> 123rf / AFP iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 2:43 PM

N. Ciucă kitiems ministrams pristatė naująjį „garbės patarėją“, vadinamą Ion, per specialią demonstraciją – skaitmeniniame ekrane pasirodė veidas ir žodžiai, kurie kartu su kompiuteriniu balsu atsakinėjo į premjero klausimus ir nurodymus.

Ion sukūrė Rumunijos mokslininkai, ir šis dirbtinis intelektas bus naudojamas tam, kad „greitai ir automatiškai užfiksuotų Rumunijos piliečių pateiktas nuomones ir pageidavimus“, sakė premjeras.

„Mes kalbame apie pirmąjį vyriausybės patarėją, naudojantį dirbtinį intelektą“ tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu, teigė jis.

Rumunijos gyventojai galės siųsti savo idėjas per interneto svetainę (ion.gov.ro), socialinę žiniasklaidą ir kai kuriose kitose specializuotose vietose. Pasak tyrimo grupės koordinatoriaus Nicu Sebe, Ion apibendrins pasisakymus, kad juos apsvarstytų vyriausybė. Tačiau vartotojai negaus atsakymo iš paties Ion tiesiogiai.

Mokslinių tyrimų ir inovacijų ministras Sebastianas Burduja, kurio biuras prižiūri šį projektą, paaiškino, kad Ion analizuos gautą informaciją ir rengs ataskaitas apie rumunų prioritetus.

N.Ciucă paragino piliečius ir vyriausybę į dalyvavimą projekte žiūrėti ne kaip į galimybę, o kaip į „prievolę“, kad būtų užtikrintas „glaudus ir savalaikis“ bendravimas.

Tačiau Airijos pilietinių laisvių tarybos technologijų bendradarbis Kris Shrishakas komentuoja, kad ši technologija turėtų būti naudojama atsargiai – ir kelia klausimą, kaip Ion iš gautų pranešimų atsirinks tai, ką laikyti prioritetu.

„Tai turėtų būti paaiškinta visuomenei“, – sako K.Shrishak.

Parengta pagal „Politico“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.