Surado seniausias pasaulyje slides

2014 m. Norvegijos archeologai kalno viršūnėje rado medinę slidę, kuri 1300 metų buvo įkalinta lede. Slidė buvo gerai išsilaikiusi – nepažeisti buvo išlikę net ir „apkaustai“, pagaminti iš beržo virvės ir odinių dirželių.

 2022 m. rugsėjo pabaigoje komanda rado antrąją slidę.<br> Oslo kultūros istorijos muziejaus nuotr.
 2022 m. rugsėjo pabaigoje komanda rado antrąją slidę.<br> Oslo kultūros istorijos muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-15 10:18

Kadangi slidės naudojamos poromis, archeologai stebėjo, ar vasarą ištirpus ledui nebus aptikta ir kita slidė – ir po septynerių metų jų kantrybė pasiteisino: rugsėjo pabaigoje komanda rado antrąją slidę (nuotraukoje). 187 cm ilgio ir 17 cm pločio slidė pusiau kyšojo iš tirpstančio ledo vos už 5 metrų nuo pirmojo radinio vietos.

Mokslininkai šį mėnesį paskelbė, kad šis radinys yra geriausiai išsilaikiusi priešistorinių slidžių pora. Iki šiol buvo rasta slidžių fragmentų ir uolų meno kūrinių, vaizduojančių slidinėjimą, datuojamų 6000 m.pr.m.e. – tačiau dar niekada nebuvo rasti nepažeisti „apkaustai“, kurie parodytų, kaip slidės buvo naudojamos.

Mokslininkai sako, kad atrastosios slidės buvo daug kartų taisytos – o tai rodo, kad jos buvo per daug vertingos, kad jas būtų buvę galima lengvai pakeisti naujomis.

Rastosios slidės nėra identiškos – todėl galima manyti, kad rinkinys buvo sudarytas iš skirtingų porų.

Šis radinys kelia vieną didelį klausimą: kas nutiko jų savininkui? Mokslininkai spėja, kad galbūt andainykštis slidininkas vyko su jomis į medžioklę, ir pametė jas sniege. Ar gal nutiko kokia nelaimė, dėl kurios medžiotojas buvo per stipriai sužeistas, kad galėtų saugiai nusileisti iš užšalusių aukštumų. Tokiu atveju ledas gali slėpti dar daugiau staigmenų.

Parengta pagal Science.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?