Ukrainiečiai rengiasi pirkti lengvuosius tankus „Scorpion“ – kas tai per mašina?

Ukrainos sutelktinio finansavimo kampanija paskelbė tarptautinį kvietimą jungtis Ukrainos kariuomenei perkant lengvuosius tankus „Scorpion“.

 „Scorpion“ tarnybą Didžiosios Britanijos kariuomenėje pradėjo 1973 m. – ir tarnavo iki 1994 m.<br> Wikimedia commons
 „Scorpion“ tarnybą Didžiosios Britanijos kariuomenėje pradėjo 1973 m. – ir tarnavo iki 1994 m.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 9:30 AM

Komanda „Armored Turtle“ pradėjo kampaniją, kuria siekiama pritraukti aukas, kad būtų galima įsigyti šarvuotąsias žvalgybos mašinas „FV101 Scorpion“, priskiriamas ir lengvųjų tankų kategorijai.

„Radome visiškai sukomplektuotus tankus! Tai reiškia, kad, be šarvų transporto priemonė dar turi 76 mm pabūklą ir stebėjimo jutiklius, – teigiama pranešime. – Tai lengvasis žvalgybos tankas „Scorpion“, turintis daugybę unikalių savybių! Lengvas dėl unikalaus aliuminio šarvo. Didelis 90 km/val. greitis, žemas profilis, gana galingas pabūklas“.

„FV101“ yra labai lengva kovos mašina, sverianti vos 8 tonas. Tai reiškia, kad kūrėjams teko daryti tam tikrus kompromisus dėl suteikiamos apsaugos lygio. Vis dėlto „Scorpion“ turi visapusišką apsaugą nuo skeveldrų ir 7,62 mm šovinių (šaulių ginklų), o smarkiai nuožulnus priekis buvo suprojektuotas taip, kad būtų atsparus 14,5 mm šoviniams, paleistiems iš 200 m atstumo.

„FV101“ įgulą sudaro 3 žmonės. Per minutę „Scorpion“ gali paleisit iki 6 šūvių. Lengvojo tanko operacinis nuotolis – apie 750 km.

Pagaminti bendrovės „Alvis“, „Scorpion“ tarnybą Didžiosios Britanijos kariuomenėje pradėjo 1973 m. – ir tarnavo iki 1994 m.

Iš viso buvo pagaminta daugiau kaip 3000 vienetų, kurie buvo naudojami kaip žvalgybos transporto priemonės arba lengvieji tankai. Šiai karo mašinai priklauso ir Guinnesso pasaulio rekordas – už didžiausią išvystytą serijinės gamybos tanko greitį, 82,23 km/h.

„Scorpion“ naudojo arba naudoja Belgijos, Botsvanos, Brunėjaus, Čilės, Hondūro, Irano, Indonezijos, Airijos, Jordanijos, Jordanijos, Malaizijos, Naujosios Zelandijos, Nigerijos, Omano, Filipinų, Ispanijos, Tanzanijos, Tailando, Togo, Venesuelos ir Jungtinių Arabų Emyratų ginkluotosios pajėgos

"Mūsų grupė užtikrins [šios] karinės įrangos eksportą iš Jungtinės Karalystės ir netrukdomą jos tranzitą per Europą į Ukrainą", - nurodo "Armoured Turtle". 

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitą informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.