Rusijos supergalingo atominio ledlaužio likimas nebeaiškus – pati Rusija susprogdino gamyklą

Supergalingas branduolinis ledlaužis „Rusija“ laiku pastatytas nebus – nes Rusijos kariuomenė susprogdino gamyklą Ukrainoje, kuri buvo pagrindinė didelių dalių tiekėja.

 Supergalingas branduolinis ledlaužis „Rusija“ laiku pastatytas nebus – nes Rusijos kariuomenė susprogdino gamyklą Ukrainoje, kuri buvo pagrindinė didelių dalių tiekėja.<br> „Rosatomflot“ / „Nexta“ iliustr., lrytas.lt mont.
 Supergalingas branduolinis ledlaužis „Rusija“ laiku pastatytas nebus – nes Rusijos kariuomenė susprogdino gamyklą Ukrainoje, kuri buvo pagrindinė didelių dalių tiekėja.<br> „Rosatomflot“ / „Nexta“ iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 9:21 AM, atnaujinta Mar 29, 2023, 9:27 AM

Remiantis Rusijos leidinio „Kommersant“ informacija, iš pradžių buvo tikimasi, kad ledlaužis, kuris Rusijai reikalingas nuolatinei ištisus metus trunkančiai laivybai ir suskystintų dujų gabenimui Šiaurės jūrų keliu, bus pastatytas laivų statykloje „Zvezda“ ir užbaigtas 2027 m. gruodį, tačiau dabar visi terminai keičiasi. Apie būtinybę atidėti laivo statymą buvo informuotas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Buvo planuojama, kad didelės korpuso dalys – sraigto veleno laikikliai, ledo laužimo ašmenys, vairo plunksnos laikikliai – bus pagaminti gamykloje „Energomašspecstal“, kuri yra Kramatorske, Donecko srityje, Ukrainoje. Tačiau įmonę susprogdino Rusijos kariuomenė.

Buvo tikimasi, kad projektas kainuos 127,5 mlrd. rublių (1,5 mlrd. Eurų) – bet dabar ši suma gali padidėti 40–60 proc., skelbia „Kommersant“.

Iki kovo vidurio buvo atlikta tik 5 proc. planuotų darbų – vietoje planuotų 15 proc.

Iki balandžio pabaigos „Rosatom“ turi pateikti Rusijos Pramonės ir prekybos ministerijai ataskaitą apie darbų pabrangimą ir terminus.

Klausimas dėl būtinybės nukelti terminą, anot „Kommersant“, jau buvo pateiktas Vladimiro Putino dėmesiui, bet ministro pirmininko Michailo Mišustino biuras nurodė, kad šis klausimas vyriausybėje dar nebuvo svarstytas.

 

Kas žinoma apie Kramatorsko apšaudymus

2022 m. vasario 24 d. Rusija pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą. Rusijos kariuomenė raketomis ir artilerija apšaudė Ukrainos miestus. Ne išimtis buvo ir Kramatorskas – šį miestą rusai puolė ne kartą.

2023 m. kovo 14 d. okupantai raketomis smogė Kramatorskui. Dėl to vienas žmogus žuvo, o dar devyni buvo sužeisti.

Kovo 18 d. rusai bombardavo miestą kasetiniais užtaisais, pataikydami į Bernackio parką. Dėl šio išpuolio žuvo du žmonės ir dar 10 buvo sužeista.

Kovo 20 d. okupantai vėl raketomis smogė Kramatorskui – ir apgadino devynis daugiaaukščius pastatus.

Kovo 25 d. naktį Kramatorską vėl puolė Rusija. Raketos pataikė į miesto centrą ir pramoninę zoną. Iš viso buvo apgadinti aštuoni daugiaaukščiai pastatai, biurų pastatas, viešbutis, mokykla, du prekybos centrai, kavinė ir dvi parduotuvės.

Parengta pagal „TopNews Australia“, „Kommersant“, „Nexta“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.