Dar vienas gresiantis karas: kaip Taivanas ruošiasi atremti Kiniją

Ukrainos ir Vakarų žiniasklaida aktyviai aptarinėja Xi Jinpingo įsakymą ruošti Kiniją karui – Kinijos Liaudies Respublikos vadovas paskelbė 2023 m. 7,2 proc. padidinsiantis karinį biudžetą, taip pat mažinsiantis priklausomybę nuo grūdų importo, o svarbiausia, vienoje iš savo kalbų jis viešai paragino Liaudies išlaisvinimo armijos generolus „išdrįsti kovoti“. Tuo pat metu Kinijos Liaudies Respublikos kaimynės nuosekliai rengiasi atremti agresyvius Pekino ketinimus.

 Taivano karinių naujienų agentūros paskelbtoje nuotraukoje Taivano artilerijos pabūklai šaudo koviniais šoviniais per priešlėktuvines pratybas 2021 m. rugsėjo 16 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Taivano karinių naujienų agentūros paskelbtoje nuotraukoje Taivano artilerijos pabūklai šaudo koviniais šoviniais per priešlėktuvines pratybas 2021 m. rugsėjo 16 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Kinija ruošiasi karui – kalbama ne tik apie gynybos veiksmus jūroje ir ore, bet ir apie pėstininkų rezervų mobilizaciją.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr. (Iliustracinė nuotrauka)
Kinija ruošiasi karui – kalbama ne tik apie gynybos veiksmus jūroje ir ore, bet ir apie pėstininkų rezervų mobilizaciją.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr. (Iliustracinė nuotrauka)
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 11:23 AM

Taivano sala, dar vadinama Kinijos Respublika, šiuo metu yra komunistinio režimo taikinys numeris vienas. Pirmiausia Taivano kariuomenė daro prielaidą, kad Kinija planuoja jungtinę salos puolimo operaciją, kurios metu vienu metu smogs aviacija ir karinis jūrų laivynas, o pasinaudodami jų priedanga desantininkai bandys perimti jūrų uostų ir kitos svarbios transporto infrastruktūros kontrolę.

Kinijos operacijos prieš Taivaną eiga tiesiogiai priklausys nuo to, ar Kinijos desantininkams pavyks užimti jūrų uostus pirmosiomis invazijos valandomis, ar bus prarastas tempas ir komunistams teks pereiti prie salos blokados ir „kovoti paplūdimiuose“.

Remdamasi šia prielaida, Taivano kariuomenė 2023 m. kovo pradžioje paskelbė ketinanti įsigyti daugiau nešiojamųjųji priešlėktuvinės gynybos sistemų (MANPADS) „Stinger“ ir HIMARS sistemų „M142“, kad galėtų lanksčiau ir veiksmingiau smogti priešo invazijos pajėgoms. Tokiam ginkluotės pasirinkimui įtakos turėjo sąstingis Amerikos karinėje pramonėje.

Dėl šios priežasties Taivano vyriausybės pareigūnams teko susitaikyti su tuo, kad kai kurių labai svarbių ginklų – t. y. modernizuotų naikintuvų „F-16“, tankų „M1 Abrams“, pakrantės raketų kompleksų „Harpoon“ ir bepiločių lėktuvų „MQ-9 Reaper“ – kurių vertė siekia net 19 mlrd. dolerių, pristatymo terminas bus pratęstas. Taip pat, Taivanui teks „pastovėti eilėje“ dėl galimybės įsigyti oro gynybos sistemas NASAMS ir valdomas raketas GLSDB.

2022 m. kovo viduryje Taivano parlamentarai nusprendė iš dalies pakeisti vietos teisės aktus dėl karo padėties teisinio režimo. Tai leis valdžios institucijoms visiškai kontroliuoti vietos telekomunikacijų išteklius ir infrastruktūrą, bausti už dezinformacijos skleidimą ir įtraukti moksleivius ir studentus į „gynybos produktų“ gamybą.

Opozicija iš pradžių tam priešinosi, interpretuodama tai kaip siekį priversti paauglius dirbti karinėse gamyklose. Valdžia atsakė, kad kalbama tik apie leidimą įtraukti moksleivius ir studentus į tokių dalykų, kaip sausasis davinys, gamybą. Tačiau, „Defense Express“ teigimu, abu „darbo išteklių mobilizavimo“ variantai iš tikrųjų atrodo logiški, nes salos blokados atveju Taivanas iš esmės bus izoliuotas nuo išorinio pasaulio, ypač nuo bet kokios pagalbos tiekimo iš sąjungininkų.

Atsakydamas į kitus agresyvius Kinijos Liaudies Respublikos manevrus aplink salą, 2023 m. kovo 20–24 d. Taivanas surengė bendras aviacijos ir laivyno pratybas. Šių pratybų programa neatskleidžiama, tačiau teigiama, kad Taivano karinis jūrų laivynas ir karinės oro pajėgos treniravosi veikti kaip vienas vienetas būsimuose mūšiuose su kinais. Taip pat žinoma, kad šie 4 dienų mokymai bus „prologas“ didesniems Taivano kariniams manevrams.

Komunistinės Kinijos aktyvumas gali reikšti, kad jos armija jau tiesiogiai perėjo prie Taivano užpuolimo operacijos planavimo.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.