Rusija Ukrainoje nori dislokuoti eksperimentinį tanką – tik pamiršo vieną svarbią detalę

„Anoniminė tankų įgula iš Pietų karinės apygardos“ papasakojo Rusijos valstybės kontroliuojamai žiniasklaidai apie planus dislokuoti eksperimentinius „T-80UM2“ tankus Ukrainos fronto linijoje. Tačiau yra viena svarbi detalė: vienintelį kovai tinkamą šios transporto priemonės prototipą ukrainiečių pajėgos sunaikino dar 2022 m. kovą.

Rusų eksperimentinis tankas „T-80UM2 Black Eagle“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusų eksperimentinis tankas „T-80UM2 Black Eagle“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusijos tankas „T-80UE-1“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusijos tankas „T-80UE-1“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 7:49 PM

Nuo 2022 m. vasario rusai turėjo tik vieną tanką „T-80UM2“, ir jį maždaug 2022 m. kovą šiaurės Ukrainoje sudegino ukrainiečių kariai. Nors „Defense Express“ teigimu, visai įmanoma, kad Omsko tankų gamykloje dar liko vienas bandomasis modelis, ir jie galbūt ketina siųsti šią kovos mašiną į Ukrainą.

„Black Eagle“ buvo sukurtas ant patobulintos „T-80U“ važiuoklės, o pagrindinė naujovė buvo plieno bokštelis su pažangia šarvuota apsauga, įskaitant sprogstamuosius reaktyvinius šarvus, taip pat galimybė 125 mm patranką pakeisti 152 mm patranka. Be to, tankas turi 1500 AG dujų turbininį variklį. Tačiau visi šie niuansai neturi didelės reikšmės, kai kalbame apie transporto priemonę, kurią sudegino Ukrainos pajėgos, atremdamos rusų bandymus priartėti prie Kijevo.

Taip pat egzistuoja tikimybė, kad rusų žiniasklaida supainiojo „T-80UM2“ su kitu retu tanku – „T-80UE-1“. Nuo 2022 m. pradžios Rusijos kariuomenė turėjo tik vieną batalioną (apie 40 tankų) šių retų kovinių mašinų. Jos buvo pagamintos 2005 m., o gamyba pasirodė per brangi Rusijos gynybos pramonei.

Šis tankas turi ugnies valdymo sistemą „1A45“ ir raketų sistemą „9K119 Refleks“.

„T-80UE-1“ buvo vienintelis 2020 m. tankų bataliono narys, kuris bandymų poligono sąlygomis tik trečiu bandymu sugebėjo pataikyti į taikinį, iš nejudančios padėties.

Šio tipo tankas taip pat buvo pastebėtas sunaikintas karo Ukrainoje metu. Pasak „Oryx“, dar mažiausiai penki vienetai buvo perimti Ukrainos pajėgų.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.