Naujoko metalo detektoriaus savininko sėkmė: aptiko aukso už šimtus tūkstančių eurų

Aukso ieškotojas mėgėjas aptiko savo gyvenimo radinį: Australijos Viktorijos valstijoje aptiko milžinišką aukso gabalą.

 Aukso ieškotojas mėgėjas aptiko savo gyvenimo radinį: Australijos Viktorijos valstijoje aptiko milžinišką aukso gabalą.<br> D. Campo nuotr.
 Aukso ieškotojas mėgėjas aptiko savo gyvenimo radinį: Australijos Viktorijos valstijoje aptiko milžinišką aukso gabalą.<br> D. Campo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2023, 10:25 PM

Vyras, prašęs neskelbti jo pavardės, naudodamasis pigiu metalo detektoriumi tyrinėjo valstijos teritorijoje, vadinamoje „Auksiniu trikampiu“ – XIX a. čia buvo Australijos aukso karštligės epicentras.

Jis nunešė radinį įvertinti į netoliese esančiame Gilongo mieste įsikūrusią aukso ieškotojų parduotuvę „Lucky Strike Gold“.

„Kai pirmą kartą tai pamatėme, žandikauliai nukrito ant grindų“, – įmonės „Facebook“ paskyroje kovo 27 d. rašė „Lucky Strike Gold“ savininkas Darrenas Campas. Jis apibūdino radinį kaip „absoliučiai stulbinantį“.

„Jis atnešė aukso pavyzdį pas mane paklausti, ar manau, kad radinys būtų vertas 10 000 (Australijos dolerių) [apie 6000 eurų], – pasakoja D.Campas. – Pasakiau: čia būtų 100 000 dolerių. Nes jis buvo labai sunkus. Iš karto supratau, kad jis bus vertas maždaug tiek. Tada vaikinas pasakė: tai tik pusė, kitą pusę turiu namuose. Paklausiau: ką turite omenyje?. O jis atsakė, kad uolieną perskėlė tikėdamasis, kad viduje bus gryno aukso“.

Daugiau nei 4,6 kg sveriančiame akmenyje buvo 2,6 kg aukso, kurio vertė – 240 000 Australijos dolerių [147 000 eurų], rašo BBC.

Nors šioje Australijos dalyje neretai pasitaiko aukso, D.Campas pasakoja, kad per 40 metų „tai yra didžiausias [gabalas] kokį jis kada nors matęs“.

Didžiausias kada nors Australijoje ir pasaulyje rastas aukso gabalas vadinamas „Welcome Stranger“. 1869 m. surastas kalnakasių, svėrė 66 kg – ir pasak Viktorijos muziejų, dabartiniais pinigais būtų vertas maždaug 4 mln. Australijos dolerių (2,5 mln. eurų).

Įvertinęs auksą, D.Capmas jį iš ieškotojo mėgėjo nusipirko.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.