Netrukus Ukraina gaus artileriją, kokią planuoja įsigyti ir Lietuva

Kitą mėnesį Danija planuoja perduoti Ukrainai savaeiges artilerijos sistemas „Caezar“.

 „Tikimės, kad artilerijos sistemas „Caezar“ Ukrainai pateiksime kitą mėnesį. Šiuo metu jos yra poligonuose Danijoje“, – sakė J. Poulsenas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 „Tikimės, kad artilerijos sistemas „Caezar“ Ukrainai pateiksime kitą mėnesį. Šiuo metu jos yra poligonuose Danijoje“, – sakė J. Poulsenas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2023, 7:51 PM

Apie tai pirmadienį bendrame brifinge su Ukrainos gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu pranešė Danijos gynybos ministro pareigas einantis Troelsas Lundas Poulsenas, praneša „Ukrainos Mediacentras“.

Ukrainos kariškiai šias 155 mm ratines savaeiges artilerijos sistemas jau įsisavina Danijos poligonuose.

„Tikimės, kad artilerijos sistemas „Caezar“ Ukrainai pateiksime kitą mėnesį. Šiuo metu jos yra poligonuose Danijoje“, – sakė J. Poulsenas.

Be to, iki vasaros Ukraina pradės gauti tankus „Leopard 1“, kurie bus pristatyti pagal bendrą Danijos, Vokietijos ir Nyderlandų projektą, skirtą perduoti tankus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

„Tankai „Leopard 1“. Prieš du mėnesius Danija pasirašė susitarimą su Vokietija. Tikimės, kad iki vasaros pradėsime tiekti tankus. Žvelgiant į priekį per šešis mėnesius, Ukrainai bus galima pristatyti apie 100 tankų „Leopard 1“. Ir galėsime aptarti tankų „Leopard 2“, kurių Danijoje nėra labai daug, tiekimą. Svarstysime ir kitus galimus perdavimo būdus“, – sakė Danijos gynybos ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad svarbu, jog Ukrainos specialistai įgytų įgūdžių prižiūrėti ir remontuoti šiuos ginklus prieš jiems atvykstant į Ukrainą – ir ties tuo bus dirbama.

„Mūsų artileristai jau mokosi dirbti su „Caezar“. Netrukus Ukrainoje taip pat išgirsite tankų riaumojimą su danišku akcentu“, – sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Sausį buvo paskelbta, kad Ukrainos artilerija iš Danijos gaus 19 savaeigių haubicų „Caezar“.

Šio tipo ratines haubicas ketina įsigyti ir Lietuva. Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas su Prancūzijos gynybos ministru Sébastienu Lecornu Paryžiuje pasirašė ketinimą įsigyti 18 savaeigių 155 mm haubicų „Caesar Mk2“.

Numatoma pirkinio, kuris Lietuvą turi pasiekti iki 2027 m. vertė – 110–150 mln. eurų. „Caesar Mk2“ gali būti montuojama ant kelių važiuoklės versijų, Lietuva pasirinko 6x6 variantą.

Tačiau ukrainiečių gaunamos danų haubicos kiek skirsis nuo prancūziškųjų, kokias įsigis Lietuva.

Pirmasis skirtumas – 8x8 „Tatra 815–7“ važiuoklė vietoj 6x6 „Renault Sherpa 5“. Didesnė važiuoklė gali gabenti daugiau šaudmenų: 30 sviedinių, palyginus su 18. Daniškoje versijoje padidėjęs ir karo mašinos svoris: nuo 17,7 iki 28,7 tonos, o priklausomai nuo „specifinių reikalavimų“ – iki 30,2 tonos.

Antra, užtaisymo sistema pakeista į automatinę. Specialus sviedinių užtaisymo valdiklis nuima dalį sunkaus darbo nuo įgulos, todėl užtaisytojui tereikia padėti užtaisą ant padėklo šalia amunicijos dėžės, jam nereikia nešti 40 kg sveriančio užtaiso.

Yra ir savaeigis užtaisų krautuvas. Tiesa, verta paminėti – nors Danijos kariuomenė plačiai naudoja visiškai automatinį variantą, „Nexter“ taip pat gamina ir pusiau automatinius, labiau panašius į prancūzišką variantą.

Balandžio pradžioje Danija ir Norvegija taip pat susitarė bendrai tiekti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms 8000 155 mm artilerijos šaudmenų.

Parengta pagal „Militarnyj“ ir Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.