Slapti dokumentai parodė, kad rusai prie Krymo bandė numušti žvalgybinį britų lėktuvą

Tiek nutekinti JAV žvalgybos dokumentai, tiek anoniminių gynybos pareigūnų laikraščiui „New York Times“ pateiktas pasakojimas piešia pribloškiantį rugsėjo 29 d. incidento vaizdą, kuris atrodo daug rimtesnis, nei buvo pranešta iš pradžių, rašo „Business Insider“.

 Neseniai išplatintame nutekintų JAV žvalgybos dokumentų rinkinyje incidentas, įvykęs virš Juodosios jūros prie Rusijos okupuoto Krymo krantų, vadinamas „beveik numuštu JK RJ“.<br> Wikimedia commons
 Neseniai išplatintame nutekintų JAV žvalgybos dokumentų rinkinyje incidentas, įvykęs virš Juodosios jūros prie Rusijos okupuoto Krymo krantų, vadinamas „beveik numuštu JK RJ“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 8:30 AM

Neseniai išplatintame nutekintų JAV žvalgybos dokumentų rinkinyje incidentas, įvykęs virš Juodosios jūros prie Rusijos okupuoto Krymo krantų, vadinamas „beveik numuštu JK RJ“, pranešė „The Washington Post“.

Ši santrumpa reiškia žvalgybinį lėktuvą „RC-135 Rivet Joint“, kurį naudoja Jungtinės Karalystės karališkosios oro pajėgos.

Du neįvardyti JAV gynybos pareigūnai „New York Times“ šį incidentą apibūdino kaip „tikrai, tikrai baisų“.

Jų teigimu, Rusijos naikintuvo pilotas neteisingai išgirdo ant žemės esančio radaro operatoriaus pranešimą apie leidimą šaudyti, nusitaikė į britų orlaivį ir nesėkmę patyrė tik todėl, kad raketa nebuvo tinkamai paleista.

Jungtinės Karalystės gynybos ministras Benas Wallace'as pirmą kartą apie susidūrimą įstatymų leidėjams pranešė spalio mėnesį, teigdamas, kad orlaivis vykdė įprastą stebėjimą tarptautinėje oro erdvėje.

B.Wallace'as teigė, kad su „Rivet Joint“ „bendravo“ du Rusijos ginkluoti naikintuvai „SU-27“.

Vienas iš rusų lėktuvų „paleido raketą“ netoli Jungtinės Karalystės lėktuvo, o tai jis apibūdino kaip „potencialiai pavojingą“ veiksmą.

Jis sakė, kad vėliau Kremlius jį patikino, jog tai buvo „techninio gedimo“ rezultatas, ir kad jis nelaiko to sąmoninga eskalacija.

Po incidento JK laikinai nutraukė stebėjimo patruliavimą, vėliau siųsdavo juos su ginkluota palyda.

Kelios vyriausybės užginčijo neseniai nutekintų JAV dokumentų autentiškumą ir tikslumą, o „Business Insider“ negalėjo jų patikrinti.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija „New York Times“ teigė, kad „didelė dalis šių ataskaitų turinio yra neteisinga, suklastota arba ir viena, ir kita“. Griežtai įspėjame, kad niekas netikėtų šių teiginių teisingumu, taip pat patariame neskubėti suabejoti tokių nutekinimų šaltiniu ir tikslu“

Naujos detalės pasirodė praėjus mėnesiui po to, kai Rusijos lėktuvas atakavo JAV droną virš Juodosios jūros, dėl ko šis sudužo.

Šie incidentai kelia klausimą dėl agresijos prieš NATO valstybes nares, kurių 5 straipsnio doktrinoje puolimas prieš vieną iš jų aiškinamas kaip puolimas prieš visas, rašo „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.