JAV šarvuočiai „Bradley“ jau dažosi ukrainietiškomis karo spalvomis

Ukraina jau taiko naują pikselių kamufliažą Jungtinių Valstijų tiekiamoms pėstininkų kovos mašinoms „Bradley“, teigia Ukrainos Gynybos ministerija.

 Ukraina jau taiko naują pikselių kamufliažą Jungtinių Valstijų tiekiamoms pėstininkų kovos mašinoms „Bradley“, teigia Ukrainos Gynybos ministerija.<br> Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr.
 Ukraina jau taiko naują pikselių kamufliažą Jungtinių Valstijų tiekiamoms pėstininkų kovos mašinoms „Bradley“, teigia Ukrainos Gynybos ministerija.<br> Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 7:55 PM

„Bradley“ pėstininkų kovos mašinoms išbando naują aprangą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime socialiniame tinkle „Twitter“, kuriame pateikiamos ir naujai nudažytų pėstininkų kovos mašinų nuotrauka.

JAV Ukrainai yra atsiuntusios 60 PKM „Bradley“. Tiesa, Rusija jau yra paskelbusi apie kelis šių mašinų sunaikinimus mūšio lauke – maždaug tuo metu, kai į Europą atgabenti šarvuočiai dar tik buvo iškraudinėjami Vokietijos Bremerhaveno uoste.

„Bradley Fighting Vehicle“ (BFV) – JAV vikšrinė šarvuotoji kovos mašina, sukurta korporacijos FMC ir gaminama „BAE Systems Land & Armaments“ (buvusi „United Defense“). Pavadinimas suteiktas JAV generolo Omaro Bradley garbei.

„Bradley“ skirtas gabenti pėstininkus ar žvalgus, o taip pat dengiamąja ugnimi slopinti priešo karius ir šarvuotąsias mašinas.

Egzistuoja keli „Bradley“ variantai: „M2 Bradley“ pėstininkų kovos mašina ir „M3 Bradley“ žvalgybos bei pėstininkų kovos mašina. „M2“ telpa trijų asmenų įgula – vadas, šaulys ir vairuotojas – ir šeši kariai su pilna amunicija. „M3“ daugiausia vykdo žvalgybos užduotis ir be įprastos trijų asmenų įgulos gali vežti du žvalgus, joje taip yra vietos papildomoms raketoms „BGM-71“.

„Bradley“ iš esmės buvo sukurtas kaip atsakas į sovietų pėstininkų kovos mašinų „BMP“ šeimą. „Bradley“ turėjo būti ir šarvuotasis transporteris, ir tankų naikintojas. Viename iš konstrukcinių reikalavimų buvo nurodyta, kad šarvuotis turi būti toks pat greitas, kaip ir pagrindinis kovos tankas „M1 Abrams“ – kad transporto priemonės galėtų išlaikyti rikiuotę.

Pagrindinė „M2“ ir „M3“ ginkluotė – 25 mm grandininis kulkosvaidis, šaudantis 100 arba 300 šovinių per minutę greičiu, iki 3000 m atstumu. Kovos mašina apginkluota raketų paleidimo įrenginiu, galinčiu gabenti dvi užtaisytas raketas. Raketos, galinčios sunaikinti daugumą tankų ne didesniu kaip 4000 m atstumu, gali būti paleistos tik transporto priemonei stovint.

Vieno „M2 Bradley“ vieneto kaina siekia apie 1,8 mln. JAV dolerių.

Parengta pagal Censor.net ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?