Įspūdingi kadrai: įtariama, kad ukrainiečiai atakai panaudojo galingą amerikietišką ginklą

Paviešintas vaizdo įrašas gali būti įrodymas, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lėktuvai naudoja amerikietiškas „išmaniąsias“ bombas JDAM-ER (angl. Joint Direct Attack Munitions-Extended Range), teigia „Defense Express“.

Paviešintas vaizdo įrašas gali būti įrodymas, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lėktuvai naudoja amerikietiškas „išmaniąsias“ bombas JDAM-ER.<br>Ekrano nuotr.
Paviešintas vaizdo įrašas gali būti įrodymas, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lėktuvai naudoja amerikietiškas „išmaniąsias“ bombas JDAM-ER.<br>Ekrano nuotr.
JDAM-ER aviacinės bombos.<br>Akeemo Campbello / „Defence Blog“ nuotr.
JDAM-ER aviacinės bombos.<br>Akeemo Campbello / „Defence Blog“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-26 13:49, atnaujinta 2023-04-26 13:55

Portalo teigimu, „debiutas“ įvyko Donecko srityje, o vaizdo įrašas buvo nufilmuotas dronu.

„Dronų armijos“ projekto socialinių tinklų paskyroje buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame 77-oji oro desantininkų brigada sunaikino rusų amunicijos sandėlį ir okupantų susitelkimo vietą Donecko srityje.

„Defense Express“ teigimu, šios atakos svarbiausias elementas liko „už kadro“, t. y. vaizdo įraše nematyti, kokios rūšies amunicija buvo panaudota prieš rusus. Paprastai tokiuose vaizdo įrašuose galima matyti, kaip netoli fronto linijos iš „Su-25“ šaudoma nevaldomomis raketomis. Pasak „Defense Express“, šiai atakai buvo panaudota gana didelio galingumo priemonė, leidžianti smogti iš oro į to nesitikinčius okupantus.

Pasak „Defense Express“, galima teigti, kad šiame vaizdo įraše pirmą kartą buvo parodytas kovinis amerikietiškų „išmaniųjų“ bombų JDAM-ER panaudojimas prieš rusų okupantus.

Pirmą kartą apie šių valdomų aviacinių bombų suteikimą Ukrainai Jungtinės Valstijos paskelbė 2022 m. gruodžio 21 d. Pirmieji Pentagono pareiškimai, kad Ukrainos karinės oro pajėgos naudoja tokias „išmaniąsias“ bombas prieš okupantus, pasirodė šių metų kovo pradžioje, o pirmasis oficialus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų patvirtinimas pasirodė 2023 m. balandžio pradžioje.

Didžiausias JDAM-ER aviacinės bombos veikimo nuotolis yra 72 km. Šios „išmaniosios“ bombos suteikia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms galimybę pataikyti į taikinius, kurie yra už HIMARS veikimo ribų. JDAM-ER turi programuojamą valdymo sistemą su GPS, todėl veikia itin tiksliai.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.