Vilniečio patirtis: nuskambėjus perspėjimo sirenoms, radijas pasitiko malda ir žodžiais apie mirties valandą

Lietingas trečiadienio pusiaudienis Vilniuje. Lauke vėsoka, nuliję, visu garsumu savo vedybinius ir teritorinius kėslus skelbia zylės, už lango įprastai ūžia gatvė. Kaip ir įprastai tokiu metu, barškinu klavišais, rengdamas eilinį straipsnį.

 Trečiadienį visoje Lietuvoje vyko gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Trečiadienį visoje Lietuvoje vyko gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas.<br> A. Rutkausko nuotr.
Adomas Rutkauskas<br>T.Bauro nuotr.
Adomas Rutkauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 5:38 PM, atnaujinta Apr 26, 2023, 7:53 PM

Ir štai nuaidi sirena. Girdima retai, bet puikiai pažįstama – paskutinių porą dešimtmečių girdžiu ją kiekvieną pavasarį, kai rengiamas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas.

Reikia pasakyti, turbūt, turėčiau priskirti save prie laimingųjų – daugybė tiek pažįstamų, tiek nepažįstamų skundžiasi, kad perspėjimo niekada negirdi. Aišku, negirdi – ir gyveni ramiau, nes kada jau kada, o tokiais laikais išgirsti kaukiančią sireną, net jei ir nujauti, kad čia tik testas, nėra labai malonu.

Sirena kaukia, aš toliau sau ramiai barškinu klavišais. Bet staiga šauna mintis: o kada paskutinį kartą aš sąžiningai vykdžiau algoritmą, kurį kiekvienas turi atlikti, kai išgirsta tokią sireną? Labai tuo nesididžiuoju, bet turbūt prieš dešimtmetį. Pasidaro įdomu, kaip apie tokius bandymus informuojama šiais laikais?

Instinktyviai pirmiausia neriu į internetą. „PAGD sirenos testas“. „Google“ paberia poros metų ir senesnes nuorodas į straipsnius apie tokius testus, bet apie šią dieną – nieko. Tad internete greitosiomis taip ir lieku nesužinojęs, kas vyksta.

Kas toliau? Televizijos neturiu, belieka radijas. Įsijungiu. Ir pirmas dalykas, kurį išgirstu vis dar tebekaukiant sirenai, tai progiesmiu tariami žodžiai:

– … DABAR IR MŪSŲ MIRTIES VALANDĄ. AMEN!

Stipru. Ir informatyvu.

Informacijos badas

Tebekaukiant sirenoms, ima kaukti ir telefonas, tiesa, tik vienas iš trijų (mano darbas – bandyti telefonus, tad neretai tenka vienu metu naudotis keliais). Atėjo PAGD pranešimas.

„Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praneša: „Atliekamas gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas, kurio metu yra įjungiamos sirenos. Prašom laikytis rimties, įsijungti Lietuvos radiją ar televiziją ir, nustojus kaukti sirenoms, išklausyti informaciją.“ Daugiau: www.pagd.lrv.lt ir www.lt72.lt“.

Ir čia jau darosi įdomu.

Pirma – adresas www.pagd.lrv.lt yra netaisyklingas, jis į niekur neveda. Taisyklingas adresas būtų tiesiog pagd.lrv.lt (ar https://pagd.lrv.lt, svarbu be www). Skirtumas tarsi ir nedidelis, bet www atveju svetainė net neužsikraus, kas nelabai besigaudančiam informacinėse technologijose tik sukels papildomą stresą.

Antra – su www.lt72.lt viskas būtų kaip ir gerai, adresas taisyklingas (nors su tiek „lt“ gal kiek ir painokas) – bet svetainė tas kelias minutes prieš dvyliktą valandą neveikė. Buvo rodomas bendrovės „Cloudfare“ pranešimas apie įsijungusią apsaugą nuo kibernetinės atakos, ir svetainė neužsikrovė. Akivaizdu – svetainė neatlaikė lankytojų srauto. Taigi, žadėtos informacijos ir čia nebuvo.

Situacija ėmė gerėti tik po kelių minučių, kai sirenos jau nutilo – po truputį atsigavo (bet vis tiek itin lėtai veikė) lt72.lt, o taisyklingai suvedus PAGD adresą, užsikrovė ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento puslapis.

Tik štai net ir patekus į PAGD puslapį – dvyliktą valandą, jau išsijungus sirenoms – žinutės apie tai, kad DABAR VYKSTA ar VYKO perspėjimo sistemos bandymai, nebuvo. Pirmiausia buvo matyti kažkokia naujiena apie gaisrus ir žūtis, tada apie pratybas ir gyventojų mokymą – ir tik trečioje vietoje buvo vakarykštė žinutė, kad va, bus sistemos bandymai. Kiek naršytojų užteko stresinę minutę atidumo ir kantrybės skaityti visą žinučių archyvą?

Ir tai atveda prie man keisčiausio viso šito sistemos bandymo momento – beje, nurodomo ir išsiųstame, bet ne visų gautame PAGD pranešime: „Prašom laikytis rimties, įsijungti Lietuvos radiją ar televiziją ir, nustojus kaukti sirenoms, išklausyti informaciją.“

Taip ir bandau įsivaizduoti tokį scenarijų. Kažkokia nelaimė – galbūt griaudi sprogimai, galbūt link miesto slenka neaiškūs dūmai, galbūt dangų raižo neaiškios kilmės kariniai orlaiviai, ima kaukti perspėjimo sirenos – o žmonės suklūsta, laikydamiesi rimties susėda prie lango, gal dar pasidaro arbatos ir kantriai laukia, kada sirenos išsijungs – kad tik po jų išsijungimo sužinotų, kas čia buvo.

Turbūt sutiksite, kad tai – nelabai realistiškas ir logiškas vaizdas. Žmonės instinktyviai nori informacijos tada, kai vyksta veiksmas. Ir jei staigios nelaimės atveju tam tikras uždelsimas būtų suprantamas, kodėl testo atvejui negalima buvo pasiruošti iš anksto? Kodėl kaukiant sirenoms, per radiją grojo muzika (12 val. 54 min. perėjau visą FM diapazoną, girdėjosi vien muzika, jau cituotos pamaldos ir kažkokia pokalbių laida), kodėl atsakingose svetainėse nebuvo užrašo didelėmis raudonomis raidėmis „VYKSTA PERSPĖJIMO SISTEMOS BANDYMAS“?

Gerbiami Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento strategai, specialistai ir darbuotojai – bei visi, kas susiję su šia sistema ir jos planavimu – jums dar tikrai yra kur pasitempti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.