Dar viena sėkmė: Ukraina numušė Rusijos „nesustabdomą“ hipergarsinę raketą

Pranešama, kad Ukrainos kariai numušė Rusijos hipergarsinę balistinę raketą „Kinžal“, naudodami amerikiečių gamybos priešlėktuvinės gynybos sistemą.

Pranešama, kad Ukrainos kariai numušė Rusijos hipergarsinę balistinę raketą „Kinžal“, naudodami amerikiečių gamybos priešlėktuvinės gynybos sistemą.<br>Wikimedia commons
Pranešama, kad Ukrainos kariai numušė Rusijos hipergarsinę balistinę raketą „Kinžal“, naudodami amerikiečių gamybos priešlėktuvinės gynybos sistemą.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-08 09:11, atnaujinta 2023-05-08 09:12

Ukrainos ginkluotosios pajėgos gegužės 4 d. naktį virš Kijevo sėkmingai atrėmė rusišką hipergarsinę raketą „Kinžal Kh-47“.

Ukrainos oro erdvės gynybos padalinys aptiko, sekė ir sunaikino hipergarsinę raketą paskutinėje skrydžio fazėje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas patvirtino, kad hipergarsinę raketą „Kinžal“ numušė priešlėktuvinės gynybos sistema „Patriot“. Jis sakė, kad raketą „Kh-47“ iš Rusijos teritorijos paleido lėktuvas „MiG-31K“.

Rusijos kariuomenė teigia, kad „Kinžal“ veikimo nuotolis siekia iki 2000 kilometrų, o jos didžiausias greitis – 10 machų – yra 10 kartų didesnis nei garso, todėl ją sunku sulaikyti. Be to, teigiama, kad skrisdama hipergarsiniu greičiu raketa atlieka staigius manevrus, leidžiančius išvengti priešo priešraketinės gynybos. Maždaug 480 kg raketos naudingąjį krovinį paprastai sudaro didelės sprogstamosios galios kovinė galvutė.

Dėl labai didelio greičio ir sunkios kovinės galvutės raketos gali lengviau prasiskverbti pro stipriai šarvuotus taikinius.

Kremlius tvirtino, kad jo naikintuvais paleidžiama raketų sistema „Kinžal“ yra „nesustabdoma“ dabartiniais Vakarų ginklais.

Hipergarsinės raketos „Kinžal“ yra vienas iš kelių aukštųjų technologijų ginklų, kuriuos Rusija pristatė 2018 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jas pavadino „idealiu ginklu“. Rusija šiuo ginklu yra smogusi į kelis taikinius Ukrainoje.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.