Ukraina pagaliau gavo ginklų, kokių prašė nuo pat karo pradžios

Jungtinė Karalystė pristatė Ukrainai kelias sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“. Tai Ukrainai suteiks naują tolimojo nuotolio smogiamąjį pajėgumą kontrpuolime prieš Rusijos pajėgas, CNN pranešė keli aukšto rango Vakarų pareigūnai.

 Britų karališkųjų oro pajėgų naikintuvas „Tornado GR4“ su dviem raketomis „Storm Shadow“.<br>Wikimedia commons
 Britų karališkųjų oro pajėgų naikintuvas „Tornado GR4“ su dviem raketomis „Storm Shadow“.<br>Wikimedia commons
 „Storm Shadow“ Karališkųjų oro pajėgų muziejuje.<br>Wikimedia commons
 „Storm Shadow“ Karališkųjų oro pajėgų muziejuje.<br>Wikimedia commons
 „Storm Shadow“ Karališkųjų oro pajėgų muziejuje.<br>Wikimedia commons
 „Storm Shadow“ Karališkųjų oro pajėgų muziejuje.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-05-12 10:49, atnaujinta 2023-05-12 11:05

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as, pavadinęs šią dovaną „geriausia Ukrainos galimybe apsiginti nuo besitęsiančio Rusijos brutalumo“, patvirtino sandorį ketvirtadienį.

Raketa „Storm Shadow“ yra ilgojo nuotolio sparnuotoji raketa su „nematomumo“ savybėmis, kurią bendrai sukūrė Jungtinė Karalystė ir Prancūzija – ir kuri paprastai paleidžiama iš oro. Jos šaudymo nuotolis viršija 250 km.

Svarbiausia, kad „Storm Shadow“ gali smogti giliai į Rusijos kontroliuojamą teritoriją Rytų Ukrainoje. Vienas Vakarų pareigūnas CNN sakė, kad Jungtinė Karalystė gavo Ukrainos vyriausybės patikinimą, jog šios raketos bus naudojamos tik suverenioje Ukrainos teritorijoje, o ne Rusijos teritorijoje. JK pareigūnai dažnai viešai skelbia pareiškimus, kuriuose Krymą įvardija kaip suverenią Ukrainos teritoriją, apibūdindami ją kaip „neteisėtai aneksuotą“.

Ši raketa yra „tikras žaidimo pokytis nuotolio požiūriu“, – teigė aukštas JAV karinis pareigūnas. Pasak jo, šis ginklas suteikia Kijevui galimybę, kurios jis prašė nuo pat karo pradžios. Kaip praneša CNN, šiuo metu didžiausias Ukrainos turimų JAV ginklų veikimo nuotolis yra apie 80 km.

Raketos dislokuotos tuo metu, kai Ukrainos pajėgos ruošiasi pradėti kontrpuolimą, kuriuo siekiama atkovoti Kremliaus kontroliuojamą teritoriją šalies rytuose ir pietuose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad prieš pradedant kontrpuolimą jo šaliai dar reikia „šiek tiek daugiau laiko“, kad galėtų atvykti dar šiek tiek žadėtos Vakarų karinės pagalbos.

„Turėdami [tai, ką turime], galime eiti į priekį ir būti sėkmingi, – ketvirtadienį paskelbtame interviu Europos visuomeniniams transliuotojams sakė V. Zelenskis. – Tačiau prarastume daug žmonių. Manau, kad tai nepriimtina. Taigi, mums reikia palaukti. Mums dar reikia šiek tiek laiko“

Tarp ginkluotės, kurios Ukraina vis dar laukia, yra šarvuotos transporto priemonės, įskaitant tankus, kurie, pasak V.Zelenskio, „atvyksta partijomis“.

JAV pareigūnai ne kartą pabrėžė, kad jie remia ir toliau rems Ukrainą „tiek, kiek reikės“ – bet nors buvo suteikta karinės įrangos už dešimtis milijardų dolerių, Ukraina ir toliau prašė daugiau, įskaitant ilgesnio nuotolio raketas, tokias kaip ATACMS.

Vis dėlto JAV atsargiai vertina galimybę suteikti Ukrainai ginklus, kurie galėtų padėti smogti Rusijos teritorijoje. Gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikai Colinas Kahlas praėjusių metų rugpjūtį sakė, kad, JAV vertinimu, Ukrainai „šiuo metu nereikia ATACMS, kad ji galėtų atakuoti taikinius, tiesiogiai susijusius su dabartine kova“.

Pasak raketą gaminančios Europos bendrovės „MBDA Missile Systems“, „Storm Shadow“ yra „tolimo smūgio ginklas“, galintis „veikti dieną ir naktį bet kokiu oru“, turintis pažangią navigacijos sistemą, užtikrinančią tikslumą.

„Po paleidimo ginklas nusileidžia į vietovės reljefą atitinkantį aukštį, kad būtų išvengta aptikimo, – teigiama MBDA interneto svetainėje. – Priartėjus prie taikinio, įmontuotas infraraudonųjų spindulių ieškiklis sulygina taikinio vaizdą su išsaugotu vaizdu, kad būtų užtikrintas tikslus smūgis ir minimali šalutinė žala“.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.