Ukraina planuoja kariauti savos gamybos tankais

Ukraina planuoja įsigyti savos gamybos pagrindinių kovos tankų „Oplot“, teigia šalies Gynybos ministerijos vadovas Oleksijus Reznikovas.

 Ukraina planuoja įsigyti savos gamybos pagrindinių kovos tankų „Oplot“, teigia šalies Gynybos ministerijos vadovas Oleksijus Reznikovas.<br> Wikimedia commons
 Ukraina planuoja įsigyti savos gamybos pagrindinių kovos tankų „Oplot“, teigia šalies Gynybos ministerijos vadovas Oleksijus Reznikovas.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2023, 11:56 AM

„Esu įsitikinęs, kad ukrainietiškas tankas, toks kaip „Oplot“, turėtų būti tankų koalicijos priešakyje. Fronto linijoje turi būti šarvuotas kumštis, nes svarbiausia vertybė – gelbėti mūsų gynėjų gyvybes. Kad jie galėtų mus ginti, kad neprarastų sveikatos, jiems reikia šarvuotos technikos. Mėgstu įvairių pasaulio tautų virtuvę ir muziką, tačiau pramonės srityje išlieku Ukrainos pramonės šalininkas. Todėl buvo nuspręsta, kad Gynybos ministerija užsakys „Oplot“ Ukrainos kariuomenei iš „Ukroboronprom“, – sakė ministras.

Šį tanką Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms sukūrė Charkovo Morozovo mašinų projektavimo biuras (KMDB), su tikslu pakeisti sovietinius „T-64“ ir „T-72“. Kovos mašinoje sumontuotas naujos kartos „Duplet“ sprogstamasis reaktyvinis šarvas (ERA), apsaugantis nuo tandeminių kovinių galvučių. Tanke integruota kovos priemonių sistema „Štora“, kuri sumažina priešo prieštankinio valdomojo ginklo (ATGW) su pusiau automatiniu nukreipimu pataikymo tikimybę.

„Oplot“ tankas apginkluotas 125 mm pilnai stabilizuotu lygiavamzdžiu pabūklu su karuseline automatine užtaisymo sistema. Kovinė mašina gali šaudyti „9K119M Reflex“ (NATO žymuo „AT-11 Sniper-B“) iš pabūklo paleidžiamomis prieštankinėmis valdomomis raketomis.

Naujojo tanko svoris siekia apie 51 toną. Juo gali važiuoti trijų asmenų įgula, o jo maksimalus greitis, „Ukroboronprom“ duomenimis, gali siekti 70 km/h.

„Oplot“ – tai patobulintas „T-84“, kuris savo ruožtu yra Ukrainos pagrindinis kovinis tankas (MBT), sukurtas 1976 m. pristatyto sovietinio tanko „T-80“ pagrindu. Pirmieji „T-84“ buvo pagaminti 1994 m., o 1999 m. pradėti naudoti Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Dėl didelio našumo priešpriešinių stūmoklių variklio „T-84“ yra greiti tankai, prilygstantys kitiems šiuolaikiniams pagrindiniams kovos tankams, o jų galios ir svorio santykis yra apie 26 arklio galių tonai (19 kW/t).

„T-84 Oplot“ yra patobulinta versija, kurioje naujame bokštelyje įrengtas šarvuotas šaudmenų skyrius. Dešimt tokių mašinų 2001 m. pradėta naudoti Ukrainoje. Egzistuoja ir eksportui skirtas prototipinis modelis „T-84–120 Jatagan“, kuriame sumontuotas 120 mm pabūklas, galintis šaudyti standartiniais NATO šaudmenimis ir valdomomis raketomis.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.