Rusų hipergarsinių raketų kūrėjai suimti įtariant išdavyste

Pirmadienį paskelbtame atvirame laiške teigiama, kad mažiausiai trys Rusijos mokslininkai, dirbę hipergarsinių raketų kūrimo srityje, per pastaruosius metus buvo suimti dėl įtarimų išdavyste.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 2:49 PM, atnaujinta May 16, 2023, 3:00 PM

Rusijos mokslų akademijos Sibiro filialo Teorinės ir taikomosios mechanikos instituto nariai įspėjo, kad šios baudžiamosios bylos gali pakenkti Rusijos pažangai hipergarsinių technologijų srityje.

„Mes paprasčiausiai nesuprantame, kaip tęsti savo darbą“, – rašo mokslininkai.

Institutas nurodė, kad jo nariai Anatolijus Maslovas, Aleksandras Šipliukas ir Valerijus Zvegincevas yra sulaikyti dėl kaltinimų valstybės išdavyste už tai, kad kalbėjo konferencijose užsienyje, skelbė straipsnius populiariuose žurnaluose ir dalyvavo tarptautiniuose projektuose.

Žinoma, kad A. Maslovas ir A. Šipliukas buvo suimti 2022 m. vasarą.

Apie V.Zvegincevo suėmimą anksčiau nebuvo pranešta. Jis įvardijamas kaip laboratorijos, užsiimančios hipergarsinėmis technologijomis, įkūrėjas.

Žiniasklaida pranešė, kad Novosibirsko teismas balandžio 7 d. priėmė sprendimą skirti V.Zvegincevui kardomąjį kalinimą.

Išdavystės bylos Rusijoje nagrinėjamos už uždarų durų, nes jos susijusios su, valdžios institucijų nuomone, įslaptinta informacija. Kaltais pripažintiems asmenims gresia maksimali 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Atvirame laiške Mokslų akademijos mokslininkai teigia, kad kaltinimai jų kolegoms buvo pateikti nepaisant kruopštaus ekspertinio vertinimo ir patikrinimų dėl „riboto naudojimo informacijos“.

„Matome, kad bet koks straipsnis ar pranešimas gali tapti pagrindu kaltinimams išdavyste. Tai, už ką šiandien esame apdovanoti ir pateikiami kaip pavyzdžiai, rytoj tampa baudžiamojo persekiojimo priežastimi“, – skelbia laiško autoriai.

Šios ir kitos išdavystės bylos, nukreiptos prieš Rusijos mokslininkus, daro didelį poveikį ir jauniesiem tyrėjams, teigia mokslininkai.

„Mokslinių tyrimų lygio kritimas dėl mokslininkų senėjimo ir sutrikusio specialistų kartų tęstinumo [...] palaipsniui taps negrįžtamas ir spartus. Manome, kad šias problemas reikia skubiai spręsti, kitaip bus neįmanoma išvengti virš šalies aerodinamikos pakibusios katastrofos“ , – rašoma laiške.

Parengta pagal „Moscow Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.