Rusai Belgorodo srityje neteko pažangaus karinio sraigtasparnio

Dėl karo veiksmų Belgorodo srities teritorijoje rusai neteko atakos sraigtasparnio „Ka-52“. Apie tai pranešė su Rusijos karine vadovybe susijusi Rusijos žiniasklaida, skelbia „Militarnyj“.

 Dėl karo veiksmų Belgorodo srities teritorijoje rusai neteko atakos sraigtasparnio „Ka-52“.<br> Wikimedia commons / Lrytas.lt mont.
 Dėl karo veiksmų Belgorodo srities teritorijoje rusai neteko atakos sraigtasparnio „Ka-52“.<br> Wikimedia commons / Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 8:48 AM

Gegužės 22 d., bandydami atremti Rusijos savanorių korpuso karių puolimą, Rusijos kariškiai aktyviai naudojo karinę aviaciją – ir sraigtasparnius, ir atakos lėktuvus.

Rusų teigimu, Rusijos savanorių korpuso pajėgos turėjo priešlėktuvinės ginkluotės – daugiausia tai buvo nešiojamos priešlėktuvinės sistemos (MANPADS). Tikėtina, kad būtent viena iš jų ir numušė rusų sraigtasparnį.

Šaltinio teigimu, kartu su atakos sraigtasparniu buvo sunaikinta ir dviejų žmonių įgula.

Kol kas Rusijos Federacijos gynybos ministerija šio įvykio nekomentavo ir nepatvirtino.

„Ка-52“

Rusijos atakos sraigtasparnis „Ka-52“ yra tolesnė/patobulinta sraigtasparnio „Ka-50“ versija. „Ka-52“ bandymai buvo baigti 2011 m.

Pagrindinis „Ka-52“ privalumas – galimybė vykdyti karines funkcijas visą parą, nepriklausomai nuo oro sąlygų.

Dėl korpuso priekinėje dalyje įrengtos optoelektroninės žvalgybos sistemos sraigtasparnis gali aptikti priešo įrangą iš didelio atstumo. Iš šios sistemos gautą vaizdą per kovinės informacijos sistemą galima perduoti kitiems mūšio lauko dalyviams.

„Ka-52“ skrydžio charakteristikos leidžia išvystyti iki 300 km/h greitį ir pasiekti 4000 m statinį aukštį. Kovinio sraigtasparnio įgulą sudaro 2 žmonės.

Sraigtasparnio ginkluotę sudaro 30 mm pabūklas ir šeši ginkluotės tvirtinimo taškai, kuriuose galima sumontuoti 23 mm pabūklus arba paleidimo įrenginius su prieštankinėmis valdomomis arba nevaldomomis raketomis.

„Ka-52“ taip pat gali naudoti rusiškas iš sraigtasparnių paleidžiamas raketas „oras-žemė“ „Izdelije 305“ su optiniu nutaikymu. 25 kg sveriančią kovinę galvutę turinčią raketą galima naudoti pagal principą „iššauk ir pamiršk“ – arba rankinio valdymo režimu, kai vaizdas iš GPS perduodamas tiesiai sraigtasparnio pilotui. Raketos veikimo nuotolis – 14,5 km.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.