V. Putinas dar kartą bandė paneigti Ukrainos istoriją, bet galiausiai viešai apsikvailino

Rusijos Konstitucinio teismo vadovas Valerijus Zorkinas Vladimirui Putinui parodė XVII a. vidurio žemėlapį ir pasakė, kad jame „Ukrainos nėra“. Tačiau pačiame rodytame žemėlapyje matyti visai kas kita.

 Rusijos Konstitucinio teismo vadovas Valerijus Zorkinas Vladimirui Putinui parodė XVII a. vidurio žemėlapį ir pasakė, kad jame „Ukrainos nėra“.<br> Stopkadras
 Rusijos Konstitucinio teismo vadovas Valerijus Zorkinas Vladimirui Putinui parodė XVII a. vidurio žemėlapį ir pasakė, kad jame „Ukrainos nėra“.<br> Stopkadras
 Žemėlapyje Ukraina yra pažymėta – prancūzišku pavadinimu „Ukraine pays des cosaques.<br>G. Sansono žem.
 Žemėlapyje Ukraina yra pažymėta – prancūzišku pavadinimu „Ukraine pays des cosaques.<br>G. Sansono žem.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 1:43 PM

Šią istoriją antradienį, gegužės 23 d., parodė propagandinis kanalas „Rossija 1“. V.Zorkinas atnešė Kremliaus vadovui Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV laikų nubraižyto žemėlapio kopiją ir pasakė, kad jame neva nėra Ukrainos.

Putinas atsakė: „Na, žinoma“ ir tęsė pseudoistorinių teiginių skleidimą, pakartodamas, kad Ukraina yra „kvazivalstybė, kurią sukūrė sovietų valdžia“.

„Žinome, kad šios žemės buvo tiesiog Lenkijos ir Lietuvos sandraugos dalis, o paskui prašėsi įjungiamos į Maskvos karalystės sudėtį. Tai ir viskas. Ir jos tapo Maskvos karalystės dalimi“, – sakė Rusijos prezidentas.

Tačiau pačių rusų portalas Polygon.media atkreipė dėmesį į tai, kad žemėlapyje Ukraina yra pažymėta – prancūzišku pavadinimu „Ukraine pays des cosaques“ (liet. Ukraina, kazokų šalis). Šį žemėlapį 1674 m. sukūrė kartografas Guillaume'as Sansonas. Jį taip pat galima pamatyti Prancūzijos nacionalinės bibliotekos bei jos partnerių skaitmeninės bibliotekos „Gallica“ interneto svetainėje.

Be to, leidinys „Verstka“ pastebėjo, kad Krymas šiame žemėlapyje nepažymėta kaip Rusijos dalis – pusiasalis pažymėtas kaip atskira valstybė. XVII a. čia buvo Krymo chanatas, kuris buvo susivienijęs su Osmanų imperija ir kovojo prieš Rusiją. Krymas į Rusijos imperijos sudėtį įtrauktas tik XVIII a. pabaigoje.

Žurnalistai taip pat pažymėjo, kad teritorija, kurioje vėliau įsikurs Sankt Peterburgas, vadinama Ingrija ir priklauso Švedijai.

Vladimiras Putinas ne kartą viešai vadino Ukrainą „dirbtiniu dariniu“ ir neigė jos valstybingumą. Savo kalboje, pasakytoje likus kelioms dienoms iki plataus masto invazijos, jis pareiškė, kad „Ukraina, tiesą sakant, niekada neturėjo stabilių savo tikrojo valstybingumo tradicijų“, atsirado „dėl bolševikinės politikos“, todėl „net ir šiandien ją galima pilnai vadinti Vladimiro Iljičiaus Lenino Ukraina“. Nuo to laiko jis nuolat kartoja pseudoistorines tezes, pateisinančias pilną Rusijos invaziją.

Parengta pagal „New Voice“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.