Rusų propagandistai vėl apsikvailino: tiek klaidų, kad net patys rusai suabejojo paskleista žinia

Siekdama kaip nors sušvelninti poveikį, kurį sukėlė proukrainietiškų Rusijos savanorių dalinių reidas Belgorodo srityje, Rusijos Federacija nusprendė sufabrikuoti jų „pralaimėjimo“ įrodymus.

 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
 Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 25, 2023, 10:11 AM

Ir panašu, kad tai padarė žemiausio lygio propagandistai, nes nerūpestingumą, su kuriuo buvo sukurta ši klastotė, kritikuoja net vadinamieji „Z kariškiai“ ir kiti „rusų pasaulio“ šalininkai.

Verta pradėti nuo transporto priemonių, kurios buvo užfiksuotos Hraivorono kontrolės punkte, kai diversantai jau buvo jį palikę.

Visų pirma, vaizdinėje medžiagoje matyti didžiulė duobė, kurioje stovi du „Humvee“ automobiliai.

Socialinės žiniasklaidos vartotojų teigimu, jei tai po sprogimo atsiradęs krateris, jis turėjo būti toks stiprus, kad įranga vargu ar būtų išlikusi savo vietoje – o automobiliuose beveik nematyti jokių pažeidimų ar terminio poveikio požymių. Net padangos nepažeistos.

Jei tai tik kažkoks griovys, tuomet versija, kad jame atsitiktinai vienu metu įstrigo dvi transporto priemonės, atrodo visiškai neįtikinama – ir ypač todėl, kad ant jų ratų nematyti žemių, molio ar purvo.

Be to, socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį į ant transporto priemonių matomus užrašus „Už Bachmutą“ – kuriuos, kaip teigiama, paliko patys diversantai. Tačiau keista detalė: tekstas dažais užpurkštas ant jau akivaizdžiai sudegusios transporto priemonės.

Lygiai taip pat parodomas vaizdas iš vieno iš automobilių salono, kuriame matyti storas dulkių sluoksnis ant prietaisų skydelio – kas išduoda, kad mašina prieš tai ilgą laiką buvo kažkur laikoma sandėlyje.

Tai, kad ant ratų nėra purvo, taip pat rodo, kad automobiliai į nurodytą vietą atvažiavo ne savo jėgomis.

Nėra tiksliai žinoma, ar per reidą iš tikrųjų buvo prarasta kokia nors įranga – tačiau akivaizdu, kad rusų pateikti „įrodymai“ yra banali klastotė.

Atsižvelgdami į tai, dauguma internautų priėjo prie išvados, kad paskelbtoje vaizdinėje medžiagoje matomas trofėjinis automobilis, kuris buvo specialiai atgabentas į Hraivorono kontrolės punktą, kad būtų sukurti inscenizuoti kadrai Rusijos federaliniams kanalams.

Kalbant apie taip pat publikuotas tariamai nužudytų „diversantų“ nuotraukas – jose matyti, kad kūnai aprengti pikselinio rašto uniformomis, o visi operacijoje Belgorodo srityje dalyvavę Rusijos sukilėlių daliniai buvo aprengti „multicam“ rašto uniformomis.

Parengta pagal „New Voice“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.