Ukrainos vadovybė viešai pripažino pradėjusi naudoti galingą tolimojo nuotolio ginklą

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas oficialiai pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos mūšio lauke naudoja britų raketas „Storm Shadow“.

 O. Reznikovas oficialiai pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos mūšio lauke naudoja britų raketas „Storm Shadow“.<br> MBDA nuotr.
 O. Reznikovas oficialiai pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos mūšio lauke naudoja britų raketas „Storm Shadow“.<br> MBDA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-25 19:31

Tai buvo paskelbta bendroje spaudos konferencijoje su darbo vizito į Ukrainą atvykusiu Jungtinės Karalystės gynybos valstybės sekretoriumi Benu Wallace'u.

„Turėjome galimybę paspausti ranką pilotams, kurie buvo apmokyti [dirbti su] šia ginkluote [raketomis „Storm Shadow“] Jungtinėje Karalystėje, ir dabar jie sėkmingai naudoja šią ginkluotę“, – sakė O.Reznikovas.

B.Wallace'as priminė, kad Didžioji Britanija viena pirmųjų pradėjo tiekti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklus. „Tokią ginkluotę tiekėme dėl to, kad Rusija nuolat naudoja savo tolimojo nuotolio ginklus, kuriais kenkia civiliams gyventojams ir civilinei ypatingos svarbos infrastruktūrai“, – sakė B. Wallace'as.

Atskirai verta paminėti, kad Ukrainos gynybos ministras savo „Twitter“ paskyroje paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos tikriausiai naudoja tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“, paleisdamos jas iš fronto bombonešių „Su-24“.

„Storm Shadow“ – tai anglų-prancūzų sunkiai užpelenguojama, didelio nuotolio, iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa, kurią nuo 1994 m. kūrė „Matra“ ir „British Aerospace“, o dabar gamina MBDA.

„Storm Shadow“ – tai britiškas ginklo pavadinimas. Prancūzijoje ji vadinama „SCALP-EG“ (tai reiškia „Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général“ liet. „Tolimojo nuotolio autonominė sparnuotųjų raketų sistema – bendrosios paskirties). Ši raketa sukurta pagal prancūzišką priešlėktuvinę sparnuotąją raketą „Apache“ – tačiau skiriasi tuo, kad gabena ne kasetinius šaudmenis, o vienetinę kovinę galvutę.

Raketa sveria apie 1300 kg, o jos įprastinė kovinė galvutė – 450 kg. Jos korpuso skersmuo plačiausioje vietoje – 48 cm, o sparnų plotis – 3 metrai. Raketą 0,8 macho greičiu varo turboreaktyvinis variklis „Microturbo TRI 60–30“, maksimalus raketos skrydžio nuotolis – maždaug 560 km.

„Storm Shadow“ kovinė galvutė „Broach“ turi pradinį skvarbųjį užtaisą, kuris pašalina kliūtis arba padeda patekti į bunkerį, o tada – kintamo uždelsimo sprogdiklį, kuris kontroliuoja pagrindinės kovinės galvutės detonaciją. Numatomi raketos taikiniai yra vadovavimo, kontrolės ir ryšių centrai, aerouostai, uostai ir elektrinės, amunicijos valdymo ir sandėliavimo įrenginiai, antvandeniniai laivai ir povandeniniai laivai uoste, tiltai ir kiti didelės vertės strateginiai taikiniai.

Raketa veikia „Fire-and-forget“ (liet. iššauk ir pamiršk) principu, prieš paleidimą yra užprogramuojama. Paleidus raketą, jos negalima valdyti ar įsakyti, kad ji savaime susinaikintų, jos taikinio informacijos taip negalima pakeisti. Misijų planuotojai užprogramuoja raketą, nurodydami išsamią informaciją apie taikinį ir jo oro gynybą. Raketa pusiau autonomiškai skrenda žema trajektorija, o pasitelkiant GPS ir vietovės žemėlapių pagalba nukrypsta į taikinio teritoriją.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.