Lietuva skiria 18,5 mln. eurų Lietuvos mokslo ir verslo proveržiui „Europos horizonte“

Finansų ministerija informuoja, kad Lietuva iš 2021–2027 m. ES fondų investicijų programos į Komisijos tiesiogiai valdomą programą „Europos horizontas“ perkelia 18,5 mln. eurų. Šios lėšos bus skirtos aktyvesniam šalies mokslininkų ir verslo atstovų dalyvavimui tarptautiniuose projektuose, jų žinomumo ir pripažinimo tarptautiniu lygiu didinimui bei bendrosios ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ prieinamumui skatinti.

Finansų ministerijos skiriamos lėšos bus skirtos aktyvesniam šalies mokslininkų ir verslo atstovų dalyvavimui tarptautiniuose projektuose.<br>123rf nuotr.
Finansų ministerijos skiriamos lėšos bus skirtos aktyvesniam šalies mokslininkų ir verslo atstovų dalyvavimui tarptautiniuose projektuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 11:52 AM

„Vienas iš esminių šios Vyriausybės tikslų – aukštos pridėtinės vertės ekonomikos skatinimas, neatsiejamas nuo mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtros. Norime paskatinti mūsų šalies mokslininkus ir verslą aktyviau kurti ir dalyvauti projektuose, skatinti mokslo ir verslo sinergiją bei ieškoti geriausių sprendimų mūsų šaliai. Prie to prisidedame pirmieji Europoje perkeldami papildomas lėšas mokslinių tyrimų ir inovacijų programai „Europos horizontas“, kurios bus skirtos konkrečiai mūsų šalies mokslininkams ir verslui“, – pažymėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Ministerija pažymi, kad iš Europos regioninės plėtros fondo į „Europos horizontas“ programą perkeltos lėšos bus išskirtinai naudojamos tik Lietuvos pareiškėjų įgyvendinamiems ir labai gerai įvertintiems projektams pagal 3 veiklos sritis: „Pažangus mokslas“, „Novatoriška Europa“ ir „Pažangos sklaida ir Europos mokslinių tyrimų erdvės plėtra“ – Europos mokslo tarybos ir Marie Skłodowska-Curie podoktorantūros stipendijų, Europos inovacijų tarybos ir Europos mokslinių tyrimų erdvės stipendijų kvietimus, skirtus vienam paramos gavėjui.

Kaip dar vieną perkeltų lėšų privalumą ministerija nurodo tausojamus administracinius ir laiko kaštus, nes dažnu atveju projektų vykdytojai kokybiškai parengtiems projektams negavę „Europos horizonto“ lėšų, ieško kitų finansavimo šaltinių.

Be to, finansuojami projektai bus administruojami pagal „Europos horizonto“ taisykles, todėl tai papildomai ugdys Lietuvos institucijų gebėjimus tokius projektus įgyvendinti ir koordinuoti bei didins šalies mokslininkų, tyrėjų ir inovatorių žinomumą bei pripažinimą, rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.