Rusai karo lauke aktyviai naudoja naują karinę įrangą – štai kuo ji ypatinga

Ukrainos ginkluotosios pajėgos vis dažniau mūšio lauke pastebi naujas okupantų sistemas „ROSC-1“. Šią elektroninės kovos (angl. electronic warfare, EW) sistemą Rusijos kariuomenė pradėjo naudoti netrukus po plataus masto invazijos į Ukrainą.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos vis dažniau mūšio lauke pastebi naujas okupantų sistemas „ROSC-1“.<br>Serhijaus Flešo nuotr.
Ukrainos ginkluotosios pajėgos vis dažniau mūšio lauke pastebi naujas okupantų sistemas „ROSC-1“.<br>Serhijaus Flešo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 9:02 AM

Ukrainos ginkluotosios pajėgos, vykdydamos žvalgybines operacijas, vis dažniau pastebi okupantų EW sistemą „ROSC-1“, praneša elektroninės kovos ir bepiločių orlaivių ekspertas, žinomas Serhijaus Flešo slapyvardžiu, savo socialiniame tinkle „Facebook“.

Sistema „ROSC-1“, kurią sukūrė priešlėktuvinės gynybos koncernas „Almaz-Antei“, buvo pristatyta 2021 m. ir yra viena iš naujausių Rusijos kovos su dronais sistemų. Pažymėtina, kad tai yra vienas iš nedaugelio Rusijos kūrinių, kuris į Ukrainą buvo išsiųstas gana greitai po to, kai buvo pradėtas eksploatuoti.

Sistema pagrinde skirta mažiems „Mavic“ tipo dronams aptikti, tačiau ji gali aptikti ir didesnius, lėtesnius dronus, pavyzdžiui, „RQ-11B Raven“. Taip pat teigiama, kad sistema gali susidoroti su orlaivių ir sraigtasparnių tipo dronais.

Svarbi „ROSC-1“ savybė – galimybė apjungti kelias EW sistemas į vieną tinklą, taip sukuriant savotišką elektroninės kovos kupolą. Sistemą sudaro kietojo kūno trijų koordinačių žvalgybinis radaras, įmontuotas ADS-B (angl. Automatic Dependent Surveillance–Broadcast) įrenginys, radiotechninės stebėsenos posistemis (angl. radio technical monitoring subsystem, RTM) ir radioelektroninio valdymo posistemis (angl. radio electronic control subsystem, REC). Teigiama, kad sistema gali aptikti nedidelius bepiločius orlaivius ir sustabdyti jų atakas iki 10 km atstumu.

Kaip sistemos privalumus kūrėjai nurodo jos mobilumą, autonomiškumą ir galimybę apjungti ir bendrai valdyti kelis kompleksus. 

Kiek šių sistemų okupantai atgabeno į Ukrainą, kol kas nežinoma.

Anksčiau Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms jau pavyko sunaikinti tokią sistemą.

Parengta pagal „fokus.ua“ ir „AeroTime Hub“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.