Rusai vėl juokina pasaulį: skelbia Ukrainoje sunaikinę vokiečių „Leopard 2“ – tik yra viena detalė

Rusijos kariuomenė teigia, kad per pastarąsias dienas sėkmingai sunaikino aštuonis Vokietijoje pagamintus pagrindinius kovos tankus „Leopard 2“ ir daugiau kaip 100 kitų šarvuotų transporto priemonių.

 „Defence Blog“ iliustr.
 „Defence Blog“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 8:11 PM

„Bendri Ukrainos karių nuostoliai pietinėje Donecko srities teritorijoje – daugiau kaip 1500 Ukrainos karių, 28 tankai, iš jų aštuoni Vokietijoje pagaminti tankai „Leopard“, trys ratiniai Prancūzijoje pagaminti tankai „АМХ-10“ ir 109 šarvuotos kovos mašinos“, – Rusijos gynybos ministerija pranešė Rusijos valstybinei naujienų agentūrai TASS.

Birželio 6 d. Rusijos gynybos ministerija paskelbė iš atakos sraigtasparnio „Ka-52“ filmuotą medžiagą, tariamai įrodančią pirmąjį smūgį į vokiečių gamybos tanką „Leopard“.

Tačiau vaizdo įraše, kurį Rusijos pareigūnai paviešino kaip įrodymą, „Leopard“ tanko nematyti.

OSINT žurnalisto „Status-6“ „Twitter“ paskyroje teigiama, kad nufilmuotoje medžiagoje matyti, jog tai – kombainai ir žemės ūkio barstytuvai. Rusiškame vaizdo įraše matomoje transporto priemonėje nėra tokių skiriamųjų elementų, kaip tikro „Leopard“ 120 mm vamzdis arba antrinė ginkluotė – kulkosvaidis.

„Transporto priemonės, į kurią buvo nukreipta „Ka-52“ raketa, ne tik nepanašios į tankus, bet iš tikrųjų yra nekalta žemės ūkio technika – barstytuvas ir kombainai“, – rašo OSINT grupė „Ukraine Weapons Tracker“.

Be vaizdinės medžiagos, vaizdo įraše taip pat galima rasti ir dar vieną požymį, kad tai nebuvo „Leopard“ tankas.

Kaip pastebi ne pelno siekiančios tyrimų grupės CNA karinis ekspertas Samuelis Bendetas, įraše girdisi, kaip operatorius sako: „Išbandykime tai ant šito“. Anot jo, tai nėra tas dalykas, kurį bet kuris karys greičiausiai pasakytų, taikydamasis į aukščiausio lygio tanką, kuris, kaip manoma, gali varžytis su geriausiu Rusijos tanku.

Tai ne pirmas kartas, kai Rusija teigia sunaikinusi „Leopard 2“ – tačiau šis tikriausiai yra vienas iš mažiausiai įtikinamų, rašo „Defence Blog“.

Iki šiol nėra jokių įrodymų, pagrindžiančių Ukrainos pusėje kovojančių tankų „Leopard“ nuostolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.