„Oro navigacija“ atstovas: fiksuotų GPS trikdžių priežastimi galėjo būti Rusija

Valstybės akcinės bendrovės „Oro navigacija“ Ryšių navigacijos ir stebėjimo tarnybos vadovas Remigijus Malinauskas teigia, kad gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje Rusija galimai blokavo GPS signalus, kuriais naudojasi civiliniai orlaiviai Lietuvoje. Visgi, pasak jo, trikdžiai neturėjo įtakos skrydžiams, kurie buvo tęsiami.

Lėktuvas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 4:59 PM

„Gegužės 30–31 d. ir birželio 4 d. iš kelių orlaivių, skridusių Lietuvos oro erdvėje virš centrinės dalies apie 5–10 km aukštyje gavome pranešimus apie nestabilų ar netinkamą palydovinės navigacijos sistemos GPS veikimą. Antžeminės GPS sistemos, kurias mes eksploatuojame, anomalijų nefiksavo ir orlaiviai sėkmingai tęsė savo skrydžius“, – LRT radijui teigė R. Malinauskas.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“, trikdžių šaltiniu gali būti Rusijoje esantys blokatoriai, pradėti naudoti po bepiločių orlaivių išpuolių šalies teritorijoje. Kaip agentūrai nurodė Estijos vartotojų apsaugos agentūra, trikdžiai, kurie paveikė oro eismą sklinda iš Rusijos, specifiškai iš Sankt Peterburgą supančios Leningrado srities.

„GPS signalų trukdymas yra viena iš galimų Rusijos Federacijos priemonių užtikrinti svarbių objektų apsaugą savo šalyje. Tokiais atvejais gali susidaryti situacijos, kai signalų slopinimas taip pat turi įtakos GPS naudojimui netoliese esančiose teritorijose“, – cituoja „Bloomberg“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu