Skaudus smūgis: rusai pirmą kartą sunaikino tanką „Leopard 2“

Trečiadienį per Rusijos artilerijos smūgį į ukrainiečių karinę koloną Novopokrovkos mieste ar jo apylinkėse (apie 60 km į pietryčius nuo Zaporižės miesto) buvo sunaikintas bent vienas tankas „Leopard 2“, praneša „Forbes“.

Trečiadienį per Rusijos artilerijos smūgį į ukrainiečių karinę koloną Novopokrovkos mieste ar jo apylinkėse (apie 60 km į pietryčius nuo Zaporožės miesto) buvo sunaikintas bent vienas tankas „Leopard 2“.<br>Socialinių tinklų nuotr., Lrytas.lt mont.
Trečiadienį per Rusijos artilerijos smūgį į ukrainiečių karinę koloną Novopokrovkos mieste ar jo apylinkėse (apie 60 km į pietryčius nuo Zaporožės miesto) buvo sunaikintas bent vienas tankas „Leopard 2“.<br>Socialinių tinklų nuotr., Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-09 13:03

Rusai socialinėje žiniasklaidoje paskelbė dronu nufilmuotą vaizdo įrašą – ir pagaliau pasiekė tai, ką anksčiau bandė padaryti Rusijos propagandistai, bet jiems niekaip nepavykdavo: parodyti, kad buvo sunaikintas ukrainiečių karinių pajėgų tankas „Leopard 2“.

Kai artilerija smogė, „Leopard 2“ ir kiti šarvuočiai važiavo kolona neasfaltuotu keliu netoli Novopokrovkos arba šalia esančios Mažosios Tokmačkos – abi jos užimtos Rusijos kareivių.

Neaišku, kuriai brigadai priklausė Ukrainos pajėgos. Vienintelės fronto brigados, kurias analitikai patvirtino esant Novopokrovkos srityje, yra 65-oji mechanizuotoji brigada ir 46-oji oro mobilioji brigada, tačiau jos nėra patvirtintos kaip tankų „Leopard“ operatorės.

Tik trys Ukrainos brigados yra patvirtintos kaip tikrai turinčios „Leopard 2“ – t. y. naujai suformuota 33-oji mechanizuotoji brigada ir 1-oji bei 4-oji tankų brigados.

4-oji tankų brigada neseniai buvo pastebėta Rytų Ukrainos Donbaso regione, beveik už šimto kilometrų nuo Zaporožės fronto. Paskutinį kartą 33-oji mechanizuotoji brigada buvo pastebėta besitreniruojanti aplink Lvovą Vakarų Ukrainoje. Tuo tarpu 1-oji tankų brigada buvo už kelių kilomentrų į rytus nuo Novopokrovkos.

4-oji tankų brigada šiuo metu yra užimta, teigia „Forbes“. Tai reiškia, kad karo mašinų kolona, kurią rusai bombardavo trečiadienį, buvo iš 1-osios tankų brigados arba 33-iosios mechanizuotosios brigados. Gali būti, kad viena ar abi brigados neseniai prisijungė prie sekmadienio naktį prasidėjusio Ukrainos kontrpuolimo.

Svarbu pabrėžti, kad 1-oji tankų brigada ir 33-ioji mechanizuotoji brigada tarpusavyje turi dešimtis „Leopard 2“ ir dešimtis kitų šarvuočių. Vieno „Leopard 2“ ar net kelių „Leopard 2“ sunaikinimas nėra lemiamas veiksnys.

Nemažai Ukrainos brigadų dar turi prisijungti prie puolimo. Pranešama, kad 47-oji šturmo brigada su amerikiečių gamybos pėstininkų kovos mašinomis „M-2“ kovoja pietiniame fronte. Tačiau 82-oji oro puolimo brigada su britų tankais „Challenger 2“ ir amerikiečių šarvuočiais „Stryker“ dar nepasirodė.

Net jei rusai sunaikins visus 85 tankus „Leopard 2“, kuriuos šiuo metu Ukrainos sąjungininkai yra pažadėję skirti karo veiksmams, dar daugiau tankų yra pakeliui – įskaitant 31 tanką „M-1“ iš Jungtinių Valstijų ir daugiau kaip 130 tankų „Leopard 1“ iš Danijos, Nyderlandų ir Vokietijos konsorciumo.

Vystant kontrpuolimą galima prognozuoti ir daugiau Ukrainos karinės technikos – tankų, kovos mašinų ir artilerijos – nuostolių, rašo „Forbes“. Manoma, kad daugės ir žmonių aukų. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau šį mėnesį prognozavo, kad „daug [Ukrainos] karių žus“ Kijevo pajėgoms kovojant, kad išlaisvintų savo šalį iš ilgametės Rusijos okupacijos.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.